Foto: Pexels

Nedavna studija belgijskih naučnika pokazalo da spermatozoidi sami po sebi nisu zarazni, ali u grupi od 35 muškaraca koji su dali uzorke na analizu mesec dana od oporavka od simptomatske infekcije koronavirusom, smanjena pokretljivost spermatozoida uočena je u 60 posto, a manji broj spermatozoida kod 37 posto ispitanika.

Testirano je 120 Belgijanaca, starosti do 35 godina. Kod 51 ispitanika testiranog između jednog i dva meseca nakon oporavka od kovida, kod 37 posto ih je uočena smanjena pokretljivost spermatozoida, a kod 29 posto je evidentiran manji broj.

Kod 34 ispitanika koji su dali uzorak najmanje dva meseca nakon oporavka od koronavirusa, pokretljivost spermatozoida bila je poremećena kod 28 posto, a manji broj spermatozoida uočen je kod njih 6 posto.

– Parove koji žele dete treba upozoriti na to da kvalitet sperme nakon prebolele infekcije COVID-19 kod većine nije optimalna. Procenjeno vreme oporavka od bolesti je 3 meseca, a u toku su i dodatna istraživanja kojima će se potvrditi i utvrditi da li je kod manjeg broja muškaraca došlo do trajnih posledica- rekli su belgijski naučnici.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments