Foto: Grad Novi Sad

Osnovana kao Gimnazija u Srba i bila prva gimnazija na našim prostorima. Iz njen su potekli neki od najučenijih Srba tog doba kao što su Sima Milutinović Sarajlija, Dimitrije Davidović, Branko Radičević, Jovan Sterija Popović, Vasa Stajić i drugi. U Karlovačkoj gimnaziji juče je prisustvovala je predstavljena knjiga „Karlovačka gimnazija”, autora Žarka Dimića, u izdanju IK „Data status”.

Razlog za objavljivanje monografije je taj što istorija te važne škole nije bila ni poznata, ni proslavljena u dovoljnoj meri. Prema rečima izdavača, knjiga je uređena u skladu sa najvišim tehnološkim standardima, ilustrovana sa preko 300 kvalitetnih fotografija, a autor teksta istoričar i upravnik Arhiva SANU u Sremskim Karlovcima dr Žarko Dimić sveobuhvatno je izneo značajne događaje i potrudio se da kroz dokumentarnu istoriografsku građu upozna čitaoca sa svim relevantnim detaljima koji su pratili nastanak i razvoj karlovačkog učilišta.

– Od svog osnivanja do danas, Karlovačka gimnazija predstavlja značajan deo naše istorije, obrazovanja i kulure. Mnogi znameniti ljudi su bili karlovački profesori i đaci, a zahvaljujući ovoj knjizi njihova imena, kao i najvažniji događaji iz prošlosti škole, ostaviće svoj trag u večnosti – izjavila je Dina Vučinić, članica Gradskog veća za obrazovanje.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Darko
01/12/2021 09:11

Je l’ se u monografiji pominje nastup Jelene Karleuše u holu ginmazije?