Gorivo u Srbiji bi moglo da pojeftini ukoliko bi se zadržao pad cena sirove nafte na globalnom tržištu. U petak je bilo najveće jednodnevno pojeftinjenje od aprila 2020. godine, za 10 odsto, a već u ponedeljak je došlo do poskupljenja za oko četiri procenta.  

Brent je posle pada na 73,45 dolara za barel, u ponedeljak koštao 76 dolara. A kao razlog pojeftinjenja navode da je izazvala nova varijanta koronavirusa i strah od obnovljenih globalnih ograničenja putovanja, koji bi mogli da poremete oporavak tržišta nafte.

Juče je cena auto-gasa na pojedinim pumpama u Srbiji bila niža za jedan dinar nego u prethodnom periodu i za njega je trebalo izdvojiti 101,90 dinara. Evrodizel je koštao 174,90, a benzin od 166, 40 do 167,90 dinara.

Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, kaže da se može očekivati da će se pojeftinjenja osetiti kod nas za nekih mesec dana. On dodaje da se promene na globalnom tržištu kasinije prikazuju u Srbiji.

Nebojša Atanacković, predsednik Unije poslodavaca i poznavalac energetskih prilika, ističe da će trend kretanja cena nafte zavisiti od odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte, OPEK-a. One, kako navodi, verovatno, trpe pritisak da povećaju proizvodnju koja bi dovela do daljeg pojeftinjenja nafte, imajući u vidu aktuelnu energetsku krizu i skok cena ostalih energenata.

– Treba imati u vidu i da se efekat pojeftinjenja sirovine na berzama sporije odražava u maloprodaji goriva. S druge strane, kada dođe do poskupljenja, ta promena stigne brže na pumpe – ističe Atanacković.

Aleksandar Novak, potpredsednik ruske vlade, rekao je da ne vidi potrebu za hitnim merama na tržištu nafte zbog novog omikron soja virusa korona.

Organizacije zemalja izvoznica nafte – OPEK i njene saveznice nisu se odazvale pozivima SAD da pumpaju više nafte kako bi se smanjile cene ovog energenta. Oni ostaju pri planu da postepeno nadoknađuju prošlogodišnje rekordno smanjenje proizvodnje tako što će svakog meseca isporuke povećavati za 400.000 barela dnevno. Na ovonedeljnom sastanku će se razgovarati o januarskoj proizvodnji.

nsuzivo.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Ferenc
30/11/2021 20:26

Zasto je auto gas 101 dinar

Luka
01/12/2021 08:42

Hahahah najvece akcize imamo na svetu, nama ne pomogne ni kad padne gorivo na 50%, i dalje smo skuplji od Nemacke. jezivo