Foto: nsuzivo.rs

Ne možemo razumeti druge zemlje i kulture, ako ne proputujemo svoju. Na samo dva sata vožnje od našeg grada nalazi se Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu, naseljem koje zaživi vikendom kada u njega dođu posetioci iz cele zemlje i regiona. 

Foto: nsuzivo.rs

Prirodnjački centar Srbije otvoren je pre sedam godina. Kada uđete zapitaćete se zašto niste došli ranije, a neće samo deca ostati otvorenih usta sa oduševljenjem. Prirodnjački centar nudi bogatu ponudu- od Dino parka i muzeja u vulkanu, dečijih igraonica na otvorenom i zatvorenom, radionicama za decu i projekcijama crtanih filmova o dinosaurusima u bioskopskoj sali.

Foto: nsuzivo.rs

U prizemlju možete pogledati osam tematskih izložbi koje prikazuju afričke životinje u prirodnoj veličini, svet dinosaurusa, svet minerala i stena, geološki vremeplov i mnoge druge koje vam preostaje da istražite kada posetite ovo čudesno mesto.

Foto: nsuzivo.rs

Nadomak Svilajnca, nalazi se i Resavska pećina, stara 80 miliona godina. Nalaziti se na mestu velike istorije u našoj zemlji samo po sebi vam daje osećaj važnosti. Pećina je otkrivena tek 1962. godine, pre toga su za nju samo znali meštani i čobani koji su se tu sakrivali u slučaju nepogoda. Otvorena je za javnost deset godina nakon otkrivanja, a danas vas kroz nju vodi vodič u turi koja traje 45 minuta.

Foto: nsuzivo.rs

Temperatura u pećini je samo sedam stepeni, a obilaskom pećine se spuštate 80 metara ispod zemlje. Obilazi se Kristalna dvorana, u kojoj su se pre 15 godina održavali koncerti klasične muzike zbog velike akustičnosti, te se nemojte iznenaditi ako vam vodič predloži da neko od vas, ili svi skupa, otpevate neku pesmu. U Kristalnoj dvorani je i pećinski nakit i “skulpture”, a glavna figura je Majka sa detetom u naručju i Afrodita.

Majka sa detetom u naručju u Kristalnoj dvorani Resavske pećine; foto: nsuzivo.rs

Resavska pećina je druga po lepoti u čitavoj Evropi, nakon Postojnske jame u Sloveniji. U njoj žive endemske vrste insekata u Srbiji, a tokom zimskog perioda možete videti i veliki broj šišmiša.

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments