Foto: i0.web

U poslednje četiri godine u našoj zemlji je ukradeno ili uništeno više od 25.000 saobraćajnih znakova i druge tehničke opreme na putevima. Šteta premašuje milion evra. Kako bi podigli svest o značaju ispravne saobraćajne signalizacije “Putevi Srbije”, uz podršku RTS-a, do 15. oktobra sprovode akciju “Znak znači život”.

Ukradeni, uništeni, oštećeni, ispisani. Svake godine na srpskim putevima na hiljade saobraćajnih znakova i putokaza postaje neupotrebljivo.

Većina završi u starom gvožđu zbog skupih materijala od kojih su napravljeni, a neretko postanu deo ograde oko nečijeg imanja.

“Najčešće imamo oštećenja u vidu grafita i otuđenja, odnosno krađe signalizacije koja se preprodaje. To su materijali od čelika i aluminijuma. Neko u toj signalizaciji vidi određenu korist i primenjuje te materijale u domaćinstvu. Što se tiče grafita, to najčešće rade navijačke grupe”, rekao je Nebojša Čubrilo iz JP “Putevi Srbije”.

Počinioci najčešće ne razmišljaju o tome da uništen ili ukraden saobraćajni znak nekog učesnika u saobraćaju može koštati života.

“I vertikalna i horizontalna signalizacija su jako bitne jer vozaču pružaju veoma važne informacije od koje zavisi kako će se ponašati. Jako je problematično kad negde nedostaje određena signalizacija ili kad jednostavno ona nije vidljiva ili nije čitka jer u tim situacijama vozač kome nije poznat taj deo puta može napraviti grešku koja će ga jako skupo koštati ili nekog drugog, naravno”, naveo je Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.

Nedostatke i eventualna oštećenja beleže službe preduzeća za održavanje puteva, koji svakodnevno obilaze deonice puta.

“U ovoj situaciji kad praktično obnavljamo nešto što smo već imali na putu ne vidimo taj napredak na kvalitetan način zato što jednostavno moramo uložiti sredstva i vratiti ono što smo imali na putu umesto da uložimo u unapređenje i za povećanje svih učesnika u saobraćaju”, dodao je Čubrilo.

Putari ne zaboravljaju incident iz 2016, kada je samo nekoliko dana posle puštanja u saobraćaj deonice auto-puta između Ljiga i Preljine odneto dva kilometra žičane ograde i 20 poklopaca za šahtove.

rts.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments