Foto: Printscreen/RTS

Zbog obilne kiše i izlivanja reka u Prijepolju i Sjenici proglašena je vanredna situacija. Kod Brodareva evakuisana majka sa šestoro dece. Na Limu podignut još jedan nasip da zaštiti Brodarevo. Izlila se i reka Bjelica u dragačevskim selima, kao i manje reke u Čačku. Pripadnici Sektora za vanredne situacije, “Srbijavoda” i opština obezbeđuju ugrožena mesta.

I dalje kritično u naselju Bukreš u Sjenici

Skoro 48 sati u Sjenici meštani se bore sa poplavama, usled izlivanja reke Grabovice. I dalje je kritično u naselju Bukreš, gde je juče poplavljeno više od 40 kuća.Celu noć su dežurali pripadnici Sektora za vanredne situacije, ali i meštani kako bi se ublažile posledice, javlja dopisnik RTS-a.

Svi su uključeni, pune džakove, a više od 20 pumpi crpi vodu iz poplavljenih dvorišta.

Uključena je sva mehanizacija javnih preduzeća, ali i mehanizacija i terenska vozila privatnika.

Izlile se manje reke u Čačku

U Čačku su se jutros izlile manje reke, a vode ima u dvorištima zbog izlivanja vode iz kanala.

U Atenici u Ulici broj 5 intervenisale su ekipe gradskog štaba za vanredne situacije, kako voda ne bi prodrla do jedne kuće.

U dragačevskim selima izlila se reka Bjelica

Reka Bjelica izlila se jutros na oranice u nebranjenom području u više naseljenih mesta u Dragačevu.

Prema rečima načelnika opštinskog štaba za vanredne situacije Zorana Vučićevića, voda se sada povlači u naseljima Viči, Živici i Puhovu i za sada nema ugroženih domaćinstava.

Foto: RINA

Puzović: Brodarevo najugroženija tačka, situacija trenutno pod kontrolom

Direktor Srbijavoda Goran Puzović izjavio je da je Brodarevo najugroženija tačka jer je tokom noći tu padala obilna kiša, ali je trenutno situacija pod kontrolom i preduzimaju se sve preventivne mere kako bi se zaštitili životi i imovina građana.

Puzović je za TV Prva rekao da je vodostaj na Limu jutros porastao za 12 centimetara i da se očekuje dalji rast do podneva, ali da je za sada situacija pod kontrolom.

“Ulične vode i svi potoci koji se kreću prema Prijepolju i prema selima su veliki, ali za sada nema ugroženih kuća. U Brodarevu smo postavili noćas još jednu liniju odbrane, to je tačka koja je najugroženija i sprovodimo sve mere”, kazao je Puzović.

Dodao je da se u ostalim delovima Srbije u kojima je bilo kritično zbog poplava situacija smiruje, te da se u Sjenici reka Grabovica povukla u svoje korito, a talas padavina se premešta prema jugu i jugoistoku.

“Dole smo na terenu i sprovodimo preventivno sve mere radi zaštite života i imovine građana”, naveo je Puzović.

Istakao je da su preduzete preventivne mere kako bi se zaštitilo najugroženije područje u Brodarevu i da su vreće s peskom poređane na nekim mestima na mostovima gde može doći do izlivanja, a na terenu je i teška mehanizacija.

“Noćas smo postavili i zaštitni zid u Brodarevu, to su operativne mere koje zajedno sa Sektorom za vanredne situcije sprovodimo na najugroženijem području”, naveo je Puzović.

Hidrolog Vladiković: Vrh talasa u večernjim časovima kod Prijepolja

Hidrolog Dejan Vladiković rekao za RTS je da su najveći porasti vodostaja registrovani na slivu reke Lim, na Drini i u gornjem toku Zapadne Morave.

Prema njegovim rečima, na području jugozapadne Srbije palo je od 20 do 40 milimetara kiše.

rReka LIm; foto: RINA

Kaže da će u ugroženim područjima u sledećih 12 sati vodostaji rasti, a da se vrh talasa očekuje kod Prijepolja u večernjim časovima.

“Što se tiče Drine, imaćemo novih 12 časova propagaciju talasa, a što se tiče Zapadne Morave, očekujemo smirinje hidrološke situacije”, rekao je Vladiković.

Ukazao je da će se padavine premeštati ka istoku i jugoistoku zemlje, tako da se na gornjem toku Južne Morave i pritokama i izvorištu Timoka može očekivati porast vodostaja.

Dunav je, kaže, u domenu srednje niskih vodostaja i ne očekuje se da će značajnije rasti.

“Kod Save imamo veliki talas zbog uticaja Drine i svega što se događalo na svim uzvodnim slivovima, tako da u Šapcu za vikend očekujemo da uđemo u redovnu odbranu od popava”, rekao je Vladiković.

Poplavljene tehnička škola i gimnazija u Sjenici

I u Sjenici se meštani bore sa vodenom stihijom. Grabovica je poplavila više od 40 kuća i objekata u naselju Bukreš i centru grada.

Munib Mujagić, predsednik Opštine Sjenica, rekao je za RTS da je situacija veoma teška, da su pod vodom cela naselja, kao i mnogi putni pravci.

“Grabovica se izlila u uređenom delu koji je napravljen 1975. godine i nikada se nije izlila u visini tehničke škole i gimnazije, koje su takođe poplavljene. Jedno izuzetno teško stanje”,  kaže Mujagić.

Sjenica; foto: RINA

Prema njegovim rečima, veliki broj mladih ljudi pomaže Sektoru za vanredne situacije, kako bi se ublažile posledice.

Kod Brodareva evakuisana majka sa šestoro dece

Zbog obilnih padavina, nivo Lima raste velikom brzinom i trenutno je na 323 centimetra, rekao je Milorad Spasojević iz Uprave za vatrogasno-spasilačke jedinice.

Rekao je da su porasli nivoi i pritoka Lima, tako da se izlila i reka iznad Brodareva, pa je  jutros iz tog područja evakuisana majka sa šestaoro dece i prebačena na bezbedno mesto.

Sve ekipe su na terenu, situacija se prati i pomaže se ugroženom stanovništvu.

Na Limu je noćas podignut još jedan nasip da zaštiti Brodarevo.

“Situacija je dobra s obzirom na to u kakvoj se situaciji nalazimo”, rekao je Spasojević.

Izlio se potok na putu Novi Pazar – Sjenica

Na putu Novi Pazar – Sjenica u mestu Suva Ćuprija potok se izlio na kolovoz i naneo veliku količinu zemlje i kamenja.

Saobraćaj se usporeno odvija u dužini od 50 metara.

Na kolovozu ima nakupljene vode na nekoliko desetina lokacija, što otežava saobraćaj.

Rastu vodostaji reka na teritoriji opštine Sjenica

Jaka kiša padala je tokom cele noći na teritoriji opština Sjenica i Raška i doprinela je ponovnom rastu vodostaja reka. I dalje je najkritičnije u naselju Bukreš, gde je juče poplavljeno više od 40 kuća.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije i meštani dežurali su i noćas zbog mogućeg izlivanja reke ali i saniranja štete koja je nastala tokom jučerašnjeg dana.

Raste i vodostaj Ibra u Raški. Jaka kiša doprinosi nešto težim uslovima za vožnju, a na kolovozima je na pojedinim mestima primetna veća količina vode.

Jaka kiša padala je tokom cele noći na teritoriji opština Sjenica i Raška i doprinela je ponovnom rastu vodostaja reka. I dalje je najkritičnije u naselju Bukreš gde je juče poplavljeno više od 40 kuća.

Sjenica; foto: RINA

Pripadnici sektora za vanredne situacije i meštani dežurali su i noćas zbog mogućeg izlivanja reke ali i saniranja štete koja je nastala tokom jučerašnjeg dana.

Zbog izlivanja reke Grabovice, Sjenica je proglasila vanrednu situaciju.

Raste i vodostaj Ibra u Raški.

Jaka kiša doprinosi nešto težim uslovima za vožnju a na kolovozima je na pojedinim mestima primetna veća količina vode.

Raste vodostaj i Drine.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će na području Kosova i Metohije, jugoistočne i istočne Srbije, doći do inteziviranja padavina.

rts.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments