Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
17. Međunarodni sajam Obrazovanja “Putokazi”, danas je svečano otvoren na Novosadskom sajmu, na kojem je prisustvovao i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić. 

Danas se na Novosadskom sajmu okupio se veliki broj obrazovnih ustanova koji će biti pravi putokaz onima koji trađe odgovor na pitanje „Kuda dalje?“

“Putokazi” su namenjeni učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola, a na Novosadskom sajmu tokom dva dana, danas i sutra nastupaju ustanove i institucije koji predstavljaju oko 500 obrazovnih profila iz Srbije, Slovenije, Kanade i Republike Srpske.

Ministar je prilikom obraćanja prisutnima istakao da je odlika svakog odgovornog društva ulaganje u obrazovanje.

-Period iza nas nije bio lak, a posebno za obrazovani sistem i zato veliko hvala onima koji su u tom lancu obrazovano vaspitnom sistemu, koji su u vreme pandemije ostali posvećeni jednom od najplemenitijih poziva i pružanju našoj deci ono što zaslužuju, kvalitetno obrazovanje – rekao je Ružić.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ministar je naglasio da mu je čast što se danas nalazi na otvaranju obrazovanja “Putokazi”.

-Neka on bude putokaz za sve nas koji nosimo odgovornost da budućnost ove zemlje a to jesu naša deca, i zaista mi je drago da sve ovo koincidira činjenicom da se nalazimo u Evropskoj prestonici kulture, uveren sam da će Srbija nastaviti ovim putem i da ćemo još krupnijim koracima ići napred – kazao je ministar.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Pomoćnica ministra za dualno obrazovanje Gabrijela Grujić, za dualno obrazovanje kaže da je moderna platforma Dualno obrazovanje predstavlja kulturu obrazovanja.

– Mladima u 21. veku dajemo ono što im je kroz ovaj modelijum omogućeno da stiču teorijsko i praktično znanje, kada imaju priliku za otvorena vrata kompanija. Imaju razvijene sposobnosti i stavove, nakon formalnog obrazovanja ulaze u novi posao ulaze bez stresa, i sa visokim nivom samopouzdanja nastavljaju svoju karijeru da grade – rekala je pomoćnica ministra.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Ono što Grujić ističe, a da je od velike važnosti,je da od ove godine imaju velike rezultate u oblasti dualnog obrazovanja

– Akreditovali smo 32 programa, 150 studenata je krenulo od oktobra da se školuje po dualnom modelu. S tim da je ovo dobrovoljni model, 9 visokih školskih ustanova je zaživelo, saradnja između privrede i obrazovanja zaista jača i to što što se razvija na dva nivoa školovanja pokazuje da obrazovanje predstavlja stub ekonomskog razvoja države – istakla je Grujić.

– Sa izuzetnim zadovoljstvom ističem da je ovogodišnji Sajam obrazovanja najveći do sada organizovan na Novosadskom sajmu. Uprkos pandemiji, ove godine će nastupiti najviše izlagača na najvećoj izlagačkoj površini i za 10 odsto je veći od priredbe koja je organizovana 2020. godine, istakao je generalni direktor Novosadskog sajma, Slobodan Cvetković. – “Putokazi” su namenjeni učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola. Na Novosadskom sajmu tokom dva dana, danas i sutra nastupaju ustanove i institucije koje predstavljaju više od 500 obrazovnih profila, odnosno sveobuhvatnu ponudu srednjeg, višeg i visokog školstva u našoj zemlji upotpunjenu ponudom fakulteta iz inostranstva – Republike Srpske, Slovenije, Slovačke i Kanade, dodao je Cvetković napominjući da je danas Novosadski sajam i mesto održavanja Sajma zapošljavanja na kojem 50 poslodavaca nudi oko 900 radnih mesta.

nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Brankica
09/03/2022 15:57

Baš lepo što se ministar prosvete slikao sa pokrajinskim sekretarom za visoko obrazovanje Zoranom Miloševićem, koji je i profesor na DIF u NS i vlasnik visoke škole u Sokolucu i ćerkom zamenice pokrajinskog sekretara dr Dušice Rakić, koju je mama zaposlila na Medicinski u NS.