Na ovoj izložbi prostor reaguje na vaš pokret, telefoni zvone svuda oko vas, a jedan od najvećih srpskih naučnika bio je inspiracija za nju

Izložba “Vreme i vaseljena”; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Izložba “Vreme i vaseljena” otvorena na Doček, 13. januara, kada je Novi Sad zvanično proglašen Evropskom prestonicom kulture, delo je dr Dušana Jovovića. Izložba je realizovana u prostoru Studija M, i sastoji se iz 12 celina, na tri nivoa.

Prema rečima autora izložba je posvećena vremenu i čoveku i obostranom odnosu, a upravo je to bio razlog da izgradnja izložbe bude objekat u objektu, kako bi prostor dobio autonomiju i da bi ispričali ono o čemu je čovek pričao od stare Grčke do današnjeg doba- o odnosima planeta, ljudi, vremena, potpisima naše duše i različitih drugih formi.

Izložba “Vreme i vaseljena”; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Izabrao sam pčelu kao nosioca, jer ako vidite vaše kretanje u prostoru je kružno. Koliko su bitni elementi unutar samog prostora toliko je i bitan posetilac jer on u tom trenutku preuzima ono što jeste, čestica vremena, on je nosilac onog dela božanskog koje nosi i roznosi u prostoru – rekao je za portal NS Uživo autor izložbe dr Dušan Jovović.

Autor ističe da treba da se zapitamo kakva je civilizacija u kojoj živimo, da li za društvo u kome su bitne nano sekunde, društvo u kome ima spasa ili nema.

Izložba “Vreme i vaseljena”; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

-Milutin Milanković je naučnik koji nam je dao određene postulate, ali ovo nije izložba o Milutinu Milankoviću već manifest umetničko- filozofski koji smo profesor Petrović i ja raspisivali skoro dve godine radeći sa fondacijom sa ogromnim timovima ljudi koji su imali prilike da uđu u ovaj objekat čuvenog Studija M – istakao je Jovović.

Autor se držao osnovnih postulata i različitih osnovnih formi u umetnosti koja je klasičnog tipa, kao što je slika, zvuk, crtež, skulptura, ali u ovom prostoru postoji dopuna svetla senke, kompozicije 3D mapiranih celina, prostor koji reaguje na vaš pokret, različite kinetičke sklupture, koje isto reguju i posmatrača uvode u aktivan prostor gde ni on više nije pasivan.

Izložba “Vreme i vaseljena”; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Nadam se da će izložba trajati što duže. Divno mi je što porodice dolaze, nebitno od godišta, u ovaj prostor i ponovo se vraćaju- dodao je multimedijalni umetnik.

nsuzivo.rs

Tagovi:

Podeli vesti:
0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti