Foto: Nenad Mihajlović / RAS Srbija

Planinarsko smučarsko društvo “Železničar” iz Novog Sada, zajedno sa listom Dnevnik pokrenulo je svoju prvu sportsko-rekreativnu planinsku akciju davne 1982. godine. Poziv planinara “Pešačimo u prirodi” od tada bez prekida upućuje se svake nedelje i drugim neradnim danima (prazničnim).

– Ni vazdušne intervencije NATO-a, ni porušeni mostovi, ni vanredno stanje zbog epidemije korona virusa COVID 19, nisu sprečili najupornije učesnike da nedeljom prepešače planiranu turu. Do sada je izvedeno 2.564 izlazaka u prirodu sa 285.032 učesnika (lično upisani u izveštaj vodiča), koji su prepešačili više od 4,550830 kilometara i u prirodi na svežem vazduhu proveli više od 3,151.321 sati – navode iz “Železničara” na svoj važan jubilej.

Kako dodaju, akcija je namenjena svim ljubiteljima prirode. Programi su obogaćeni posetama muzejima, manastirima, kao i prikladnim zabavama i sportsko – rekreativnim takmičenjima.

Učesnike su vodili obučeni planinarski vodiči iako na volonterskoj osnovi, profesionalno. Po pravilu svaki put je bio drugi vodič, a svaki od njih je unosio nešto novo u program i time ga činio sadržajnijim.

– Za ovih 40 godina 384 vodiča su dobrineli uspehu ove akcije, a preko 40 puta su vodili Aranicki Milica, Cvetanovski Manojlo, Ćirić Dragan, Halas Đura, Grčić Zoran, Josimčev Vladimir, Janjošević Siniša, Kiždobranski Milivoj, Mikalački Đorđe, Nastasić Milivoj, Nikolić Mirjana, Novković Milorad, Pejović Predrag, Sudžum Bogdan, Štikavac Kosovka – ponosno navode organizatori.

Blic.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments