NA PLATOU SPENSA Počelo takmičenje kućnih pivara

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Takmičenje kućnih pivara počelo je danas na platou Spensa i završava se sutra uveče kada će biti proglašen i pobednik, u poluvremenu fudbalske utakmice finala Lige šampiona.

Manifestacija koja promoviše razvoj kućnog pivarstva održava se u Novom Sadu od 2017. godine. Prijave su završene početkom godine, a po rečima organizatora Igora Vapenskog u konkurenciji je 50 pivara, koji su poslali 100 uzoraka.

Zanatska pivara „Pivyan“ iz Gračanice već nekoliko puta učestvovala je na takmičenju u Novom Sadu, a do sada su osvajali drugo i treće mesto. Supružnici Zorica i Isak Vorgučić pivarstvom su počeli da se bave 2016. godine iz hobija, da bi godinu dana kasnije to preraslo u nešto više.

Foto: dnevnik.rs/V.Fifa

– Suprug je bio u Belgiji odakle doneo različite vrste piva, pa smo počeli da istražujemo i da ga proizvodimo, kuvamo, za svoje potrebe – objasnila je Zorica Vorgučić. – To je trajalo nekih godinu dana, nakon čega smo se osmelili i počeli da proizvodimo više. Podigli smo kredite, napravili pivaru, kupili opremu… Dosta toga proizvodimo i trenutno u ponudi imamo nekih pet ili šest vrsta piva, s tim da su nam, da tako kažem konsante IPA (India Pale ale), Amber ale, crno Stout pivo.

Supružnici ističu da im posebno znači nagrada koju su osvojili za Indijan pejl ejl pivo, na pre mesec dana održanom festivalu piva u Češkoj. U Novi Sad, kažu, rado svraćaju i imaju odličnu saradnju s ovdašnjim pivarima.

– U zanatskom pivarstvu nema kompromisa, kada je reč o sastojcima i postupku pravljenja – ističe Isak Vorgučić i napominje da je to jedan od razliga za nagrade koje osvajaju. – Imamo mnogo fanova u Novom Sadu, koji, osim na festivalima, nažalost nemaju često priliku da probaju naše pivo.

dnevnik.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti