Foto: EPA/GEORGI LICOVSKI

Državljani Srbije, koji su ovog jutra krenuli na more moraju da se naoružaju sa strpljejem, budući da su gužve n agraničnim prelazima i ove subote velike. Isto važi i za one koji se vraćaju sa godišnjih odmora.

Prema informacijama AMSS-a, na graničnom prelazu Gradina putnička vozila na izlazu čekaju oko dva sata. Slična situacija vlada i na graničnom prelazu Preševo – Tabanovce, gde se prema AMSS-u, čeka 100 minuta, dok građani po Viber i Fejsbuk grupama prijavljuju da se čeka oko dva sata. Na Gostunu se čeka oko 50 minuta, dok je na ostalim graničnim prelazima, situacija, za sada normalna i nema dužih zadržavnaja.

Foto: Facebook/Live from Greece / Facebook

Na graničnom prelazu Batrovci, na izlazu iz Srbije, čeka se oko pola sata, dok je na ulasku u zemlju, malo veća gužva, i čeka se do sat vremena.

Iako su navikli da na alternativnim graničnim prelazima nema gužve, ovog jutra, svi oni koji su krenuli put Grčke preko Severne Makedonije, na prelazu Prohor Pčinjski – Pelince, čeka se oko jedan sat na izlazak iz zemlje, dok se na ulazak čeka oko pola sata.

Foto: Facebook/Live from Greece / Facebook

“Mi smo na Prohoru, tačno sat vremena smo čekali da prođemo srpsku carinu a bilo je svega desetak auta ispred nas. Zastoj je na makedonskoj strani, tačnije red je od makedonskih do srpskih kućica čitavom dužinom, ne znam još koliko ćemo čekati”, napisao je jedan od srpskih turista unutar grupe “Live from Grecee”

Slična siituacija vlada i na graničnim prelazima Bogorodica – Evzoni, ali i na Dojranu.

Foto: Live from Greece / Facebook

Nekoliko članova grupe “Live from Grecce”; prijavilo je da se nalazi u velikoj koloni vozila, i da se na prelazak iz Severne Makedonije u Grčku čeka i više od jednog časa. Na Evzoniju, prema sajtu AMSM-a, čeka se oko jednog časa, dok naši državljani prijavljuju nešto duže vreme.

Slična situacija je i sa graničnim prelazom Dojran, gde se prema AMSM-u čeka, oko pola sata, dok pojedini Srpski državljani prijavljuju da se nalaze u koloni, te i da se čeka nešto više od jednog sata.

“Na alternativnim prelazima je još gore, a ideš lošijim i dužim putem.” , napisao je jedan od korisnika, dok je drugi objasnio zbog čega se stvorio čep na graničnim prelazima: “Stvorila se gužva jer je bio udes u 9 sati ujutru, i bila kolona dugačka 10 kilometara, svi su se snašli na graničnim prelazima, zato je gužva bila strašna, i manji prelazi su krcati, tako da sve jedno gde prelazite.”

Foto: Live from Greece / Facebook

U fotografijama koje su postavljali, primetne su gužve na svim graničnim pravcaima.

“Prohor, 11 kola ispred nas”, napisala je članica grupe “Grčka uživo”, na viberu.

Ovakva situacija je normalna za ovo doba godine, pogotovo kada se radi o vikednima i danima kada su smene turista, zbog čega su gužve uvek najveće upravo u tom periodu.

Članvoi grupe, “Grčka info”, prijavili su da su sinoć čekali na granici čekali sat vremena.

Slično iskustvo, prijavili su i oni koji su se našli u koloni ovoga jutra.

“Preševo izlaz kilometarske kolone.Već 1 sat smo u koloni i još toliko u najavi.Ali strpljen spašen”, napisala je njihova članica.

Ako se odlučite da put Grčke krenete u petak ili vikendom, bitno je da znate da upravo tim danima najveći broj žitelja Soluna kreće ka Halkidikiju, Olimpskoj ili Solunskoj regiji, te su gužve na putevima ka vašoj destinaciji unutar ovog dela Grčke, više nego izvesne.

Ipak, najveće gužve, tradicionalno su rezervisane za avgust mesec, odnosno, 14. 8, 15.8 i 16.8 koji su u Grčkoj neradni dani zbog verskog praznika Uspenja Bogorodice. Tokom tih dana, ogromne su gužve na putevima, a neretko je i jako teško naći, kako slobodan smeštaj, tako i mesto na plaži.

Produžen rad graničnih prelaza ka Mađarskoj

Prema informacijama Uprave granične produžen je rad pojedinih graničnih prelaza prema Mađarskoj.

Granični prelaz Bajmok-Bačalmaš, u periodu od 17. juna. do 11. septembra 9.2022. u dane vikenda (petak, subota i nedelja) radi od 07 do 24 časa.

Granični prelaz Bački Vinogradi-Ašothalom, u periodu od 1. jula do 31. avgusta u dane vikenda radi u periodu od 07do 22 časa.

blic.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments