Novi Pazar, 20. novembra 2022 - Zbog kise koja bez prestanka pada u Novom Pazaru, drasticno je porastao vodostaj Raske, Josanice i Trnavice. U tom gradu uvedena je vanredna odbrana od poplava. Mehanizacija javnih preduzeca je na terenu, a hitnu sednicu odrzace i Stab za vanredne situacije. Javna preduzeca iz Kraljeva i Cacka dopremice Novom Pazaru oko 8.000 dzakova sa peskom, a JVP"Srbijavode", uputice i mehanizaciju u taj grad ako bude potrebe. FOTO TANJUG/ ALEKSANDAR NICIFOROVIC/bs

Zbog obilne kiše koja bez prestanka pada u Novom Pazaru, drastično je porastao vodostaj Raške, Jošanice, Trnavice i Vidrenjaka, sa tendencijom daljeg porasta. U tom gradu uvedena je vanredna odbrana od poplava, reke se još nisu izlile i prati se situacija. Direktor javnog preduzeća “Srbijavode” Goran Puzović kaže da je proglašena vanredna situacija u Tutinu, gde je trenutno i najteže stanje. Predsednik Aleksandar Vučić izdao naređenje da se pripadnici Vojske angažuju u borbi protiv vodene stihije.

Vanredna situacija zbog poplava proglašena je u Tutinu i tamo je situacija najteža, rekao je danas direktor JVP “Srbijavode” Goran Puzović, navodeći da su se i manji potoci pretvorili u bujice.

“Situacija je najteža u Tutinu gde su svi vodostaji drugog reda, oni mali nevidljivi potoci, zbog obilnih padavina postali ozbiljne bujice koje su ugrozile pojedine kuće i delove infrastrukture”, rekao je Puzović za Radio Beograd 1.

Vanredna odbrana od poplava je u Novom Pazaru i u slivovima reka Ibar, Ljuboviđa i Kolubara, rekao je Puzović i naveo da je na Limu trenutno na snazi redovna odbrana od poplava, ali se očekuje da se do večeras proglasi i vanredna.

Kazao je da su sve službe “Srbijavode” na terenu, da je stalna komunikacija sa Sektorom za vanredne situacije, kao i sa svim predstavnicima lokalnih samouprava.

Na kritične lokacije u Novom Pazaru stigao je i ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.

Vanredna odbrana od poplava na Ibru i slivu Zapadne Morave

Na osnovu hidrološke situacije, trenutnih vodostaja na rekama i stanja zaštitnih objekata proglašena je vanredna odbrana od poplava na Vodnoj jedinici “Ibar- Kraljevo, Novi Pazar”, sektor M.12, na slivu reke Zapadne Morave i redovna odbrana na Vodnoj jedinici “Lim-Prijepolje” sektor S.7, saopštilo je danas JVP Srbijavode.

Vanredna odbrana od poplava proglašena je i na vodnim jedinicama “Drina Loznica”, “Kolubara- Valjevo”, “Lepenica-Kragujevac”, “Velika Morava – Ćuprija, Paraćin”, “Zapadna Morava – Kruševac”, “Zapadna Morava – Čačak”.

Službe JVP “Srbijavoda” i nadležna vodoprivredna preduzeća sprovode sve potrebne mere kako bi na kritičnim deonicama ublažili izlivanja vodotokova.

Na rekama Raška, Jošanica i Vidrenjak u Novom Pazaru službe JVP “Srbijavode” su na terenu sa teškom mehanizacijom, kamionom sa 3.000 džakova koji će se puniti na lokaciji u blizini reke u Novom Pazaru, dva kamiona, kip i mali bager.

Dežurne službe su u skladu sa fazom odbrane na terenu u Tutinu sa 3.000 džakova za odbranu od poplava, kao i potrebnom mehanizacijom. Tamo se nalazi i direktor JVP “Srbijavode” Goran Puzović.

Usled tendencije rasta nivoa vodostaja na reci Lim u Prijepolju proglašena je redovna odbrana od poplava na vodnoj jedinici “Lim-Prijepolje” i u toku je postavljanje mobilne opreme za zaštitu od poplava u dužini od 80m. Sa očekivanim padavinama postoji tendencija porasta vodostaja u toku sutrašnjeg dana.

Takođe, na kritičnim lokacijama Novog Pazara se nalazi i direktor JVP “Srbijavode” Goran Puzović.

Sve službe JVP “Srbijavode” i nadležnih vodoprivrednih preduzeća su na terenu sa mehanizacijom, uvedena su dežurstva, prate kretanje promena nivoa vode i promene stanja na odbrambenim linijama. U koordinaciji sa nadležnim organima lokalne samouprave, komunalnim preduzećima i Štabom preduzimaju se sve neophodne mere u cilju odbrane od poplava.

Dupljak: Nije bilo poplavljenih kuća u Novom Pazaru

Rukovodilac za vanredne situacije Novog Pazara Ismail Dupljak izjavio je danas da se voda u gornjem toku reka Jošanica i Trnavica povukla u korito i da u opštini Novi Pazar nije bilo poplavljenih kuća ni domaćinstava.

“Jednim delom je u ulici Prijepoljska Jošanica bila izlivena oko stotinak metara i sa jedne i sa druge strane obale. Naše mašine su uklonile jedan čep tako da voda protiče bez ograničenja”, rekao je Dupljak za Tanjug.

Novi Pazar, 20. novembra 2022 – Zbog kise koja bez prestanka pada u Novom Pazaru, drasticno je porastao vodostaj Raske, Josanice i Trnavice. U tom gradu uvedena je vanredna odbrana od poplava. Mehanizacija javnih preduzeca je na terenu, a hitnu sednicu odrzace i Stab za vanredne situacije. Javna preduzeca iz Kraljeva i Cacka dopremice Novom Pazaru oko 8.000 dzakova sa peskom, a JVP”Srbijavode”, uputice i mehanizaciju u taj grad ako bude potrebe. FOTO TANJUG/ ALEKSANDAR NICIFOROVIC/bs

On je naveo da su u selu Zaguljača mašine takođe uklonile dva zagušenja kod dva mosta gde su se takođe formirali čepovi, tako da voda sada može nesmetano da teče.

Na osnovu hidrološke situacije, trenutnih vodostaja na rekama i stanja zaštitnih objekata proglašena je vanredna odbrana od poplava na Vodnoj jedinici “Ibar- Kraljevo, Novi Pazar”, sektor M.12, na slivu reke Zapadne Morave i redovna odbrana na Vodnoj jedinici “Lim-Prijepolje” sektor S.7, saopštilo je danas JVP Srbijavode.

Usled obilnih padavina porastao je vodostaj reka u Novom Pazaru i Tutinu.

Službe JVP “Srbijavoda” i nadležna vodoprivredna preduzeća sprovode sve potrebne mere kako bi na kritičnim deonicama ublažili izlivanja vodotokova.

Mojsilović: Vojska se priprema za pomoć Novom Pazaru i Raški

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović izjavio je da su dobili naređenje Vrhovnog komandanta da sve efektive Vojske koje se nalaze u garnizonom mestu Novi Pazar i Raška, budu stavljene u funkciju podrške civilnim vlastima zbog zaštite od elementarnih nepogoda.

“U toku su proces planiranja, upotrebe i angažovanja efektiva, prevashodno inženjerijskih jedinica koje se nalaze ovde, uključujući i kompletno ljudstvo u navedena dva garnizona mesta”, rekao je Mojsilović, prenosi RTS.

Istakao je da su uspostavili kontakt sa lokalnim vlastima, sa gradonačelnikom Novog Pazara i predsednikom opštine Tutin.

“Očekujem čak i porast nivoa vodostaja i na reci Ibar, sve do Kraljeva”, dodao je Mojsilović.

Prethodno je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao vrhovni komandant Vojske Srbije, izdao naređenje da se pripadnici Vojske angažuju u pomoći građanima Novog Pazara i Tutina u borbi protiv vodene stihije.

Predsednik Vučić je rekao da će država da uradi sve kako bi građani Novog Pazara i Tutina i njihova imovina bili zaštićeni, kao i da će pomoći u otklanjanju posledica vremenske nepogode, saopštila je pres služba predsednika.

Porast nivoa reka i u zapadnoj Srbiji, za sada nema izlivanja

Zbog obilnih padavina koje su u poslednja 24 sata zahvatile područje zapadne Srbije, došlo je do porasta nivoa i u ovom delu zemlje, ali za sada nije došlo do izlivanja.

U opštini Lučani tokom jučerašnjeg dana Opštinski štab za vanredne situacije naložio je stanje pripravnosti, ali za sada je stanje normalno.

“Za sada je sve pod kontrolom. Ekipe su u pripravnosti, ali se nije izlazilo na teren. Nijedan rečni tok na području čitavog Dragačeva nije se izlio iz svog korita”, rekao je za Tanjug Milivoje Dolović, predsednik opštine Lučani.

U opštini Prijepolje, padavine su dovele do podizanja nivoa reke Lim koja je odnela deo ograde sportskih terena “Orsi” u naselju Šarampovo, na ulazu u ovu opštinu.

Predsednik opštine Prijepolje, Vladimir Babić, rekao je da se Lim nalazi u svom koritu i da se nije izlio, ali da vodostaj te reke raste rapidno iz sata u sat.

“Svakoga sata vodostaj Lima raste za 15 centimetara. Voda stiže iz Crne Gore, jer su i kod njih bile velike padavine. Na svu sreću kiša je prestala da pada, pa pratimo stanje na terenu”, rekao je Babić.

Obilne padavine izazvale su i odron u mestu Mili kod Brodareva, što je dovelo do prekida saobraćaja na magistralnom putu ka graničnom prelazu Gostun.

Tanjug/RTS

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments