Foto: nsuzivo.rs

Nacionalna služba za zapošljavanje danas je proslavila 101 godinu svog postojanja i razvoja. Tim povodim u Gradskoj kući uručena su priznanja i zahvalnice zaslužnim partnerima koji su dali najveći doprinos u oblasti politike zapošljavanja u 2022. godini.

Grad Novi Sad ostavario je izuzetan doprinos u oblasti razvoja zapošljavanja u celoj zemlji. Naime, od 900 miliona dinara koliko izdvajaju sve lokalne samouprave na godišnjem nivou, Novi Sad i Autonomna pokrajina Vojvodina izdvajaju 200 miliona.

-Drago mi je što danas na ovom impozatnom jubileju vaše službe možemo da istaknemo koliko smo ponosni na tradiciju, kontinuitet i kvalitet vašeg rada. Koristim ovu priliku da podsetim na saradnju grada Novog Sada i Nacionalne službe za zapošljavanje filijale “Novi Sad” koja je tokom svih ovih godina bila uspešna i postavila nove standarde i rezultate. Samo 2021. godine u Novom Sadu aktivno radi 165.234 lica. Na taj način obezbeđena je sigurna budućnost. U odnosu na 2012. godinu 40.000 ljudi više je dobilo zaposlenje. U poslednjih 10 godina Grad je za programe zapošljavanja izdvojio milijardu 434 miliona dinara. Samo za sledeću godinu Grad planira u ovu svrhu da izdvoji 203 miliona dinara – istakao je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić.

Da je Grad Novi Sad najveći partner Nacionalne službe za zapošljavanje istakao je Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje i to je razlog što je tradicionalna svečanost po prvi put izmeštena iz glavnog grada.

-Svakako smo danas u ulozi domaćina, ali je vaša uloga mnogo veća, jer ste nam omogućili da se osećamo lepo i ponosno. Ovaj dan smo prvi put izmestili iz glavnog grada, a razlog je što je Novi Sad u poslednjih pet godina izdvojio 820 miliona dinara za programe zapošljavanje. Naš godišnji plan koji ostvarujemo od lokalnih samouprava je oko 900 miliona, onda možete videti da Grad Novi Sad i Autonomna pokrajina Vojvodina izdvajaju preko 200 miliona. Stopa nezaposlenosti je jednocifrena već duži vremenski period, što je bio primarni cilj Vlade. Ako poredimo sa stopom nezaposlenosti od pre 10 godina, ona je sad niža za 15 procenata. Ako posmatramo stopu zaposlenosti, ona je blizu 51 posto, što je najveća stopa zaposlenosti ikad zabeležena – istakao je Martinović.

Tokom 2022. godine nastavljena su pozitivna kretanja na tržištu rada, koja se primarno ogledaju u rastu zaposlenosti. Prema podacima RZS-a za treći kvartal 2022. godine stopa nezaposlenosti iznosi 8,9%, što je manje u odnosu na isti period prošle godine, istaknuto je iz Ministarstva za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja.

– Lepo je slaviti velike jubileje, ali se nešto ne sećam da je pre 10 godina proslavljan Dan nacionalne službe za zapošljavanje, jer je nezaposlenost bila jedna od apsolutnih, hroničnih i gorućih problema. Zato danas u ime Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja pozdravljam jubilej 101. godišnjicu Nacionalne službe za zapošljavanje – rekao je Nikola Selaković, ministar za rad zapošljavanje boračka i socijalna pitanja.

Početkom delovanja javne službe zapošljavanja u Srbiji smatra se 14. decembar 1921. godine, kada je objavljen jedan od prvih propisa kojima se reguliše oblast zapošljavanja – “Zakon o zaštiti radenika”. Nacionalnu službu za zapošljavanje čine Direkcija, dve Pokrajinske službe, 34 filijale, 21 služba i više od 120 ispostava u svim okruzima u Republici Srbiji.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments