Foto: gravida.rs
Akcija besplatne sterilizacije/kastracije odvija se na više lokacija u Novom Sadu, a sve u cilju većeg udomljavanja životinja i manjeg broja pasa i mačaka lutalica na ulicama. Još jedan razlog je podizanje svesti građana o značaju životinja kao bitnim činiocima ekosistema.

Veterinarska stanica “Novi Sad” koja se nalazi na Futoškom putu otkriva za NS Uživo da ovu humanu delatnost sprovode već duže vreme, a za njenu realizaciju postoje samo dva uslova – da bude udomljena ulična životinja i da prethodno nije čipovana. Potom se ljubimac dovede na pregled, gde veterinar utvrdi njegovo stanje i zakazuje tačno vreme operacije.

-Operacioni zahvat sterilizacije se radi rutinski, tako da životinja lako i brzo prebole. Nakon operacije, dok dejstvo anestezije još uvek nije popusilo, vlasnici će primetiti da će se ljubimac ponašati tiše nego inače, ali će se vrlo brzo vratiti sve u normalu. Bitno je da se ni sa čim ne prenagljuje i da sve ide prirodnim tokom – ističe Gajica Maksić, veterinar.

Kako dodaje, starosna kategorija i pol ljubimca su takođe bitni elementi kod sterilizacije/kastracije. Ženke se sterilišu kada napune 10 meseci do godinu dana, dok se mužjaci kastriraju nakon naršenih osam meseci.

nsuzivo.rs

3 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Udomite zivotinju
18/12/2021 14:56

Koje su to još lokacije osim ove na Furoskom putu,ne naidjoh u tekstu ,divna akcija,za svaku pohvalu

Psi Novog Sada
19/12/2021 15:17

Humano je to sto rade svoj posao za koji su placeni i “besplatno” sterilisu i kastriraju pse parama koje svako od nas daje drzavi preko poreza i slicno?

Andjelka
20/12/2021 23:37
Reply to  Psi Novog Sada

Nezgodi neugodi!