Foto: Getty Images
Ilon Mask, najbogatiji čovek na svetu, objavio je na Tviteru da će ove godine platiti porez od 11 milijardi dolara, preneo je BBC. Mask se uključio u javnu debatu na društvenim mrežama o tome koliko poreza plaća.

Demokratska senatorka Elizabet Voren rekla je Masku na Tviteru ove nedelje da mora da prestane da „eksploatiše ljude“.

-Za one koji su zainteresovani, platiću više od 11 milijardi dolara poreza ove godine – rekao joj je Mask, više nego bilo koji Amerikanac u istoriji.

Mask, osnivač Tesle i SpaceKs-a, ove godine je postao najbogatiji čovek na svetu. Bloomberg Billionaires Indek procenjuje da Mask vredi 243 milijarde dolara, Tesla oko 1 trilion dolara, a SpaceKs 100 milijardi dolara. Mask je prošle nedelje proglašen za osobu godine po Time-u.

Američki predsednik Džo Bajden želi da poveća poraz ultrabogatih, ali zakon je zapeo u Kongresu. Neki senatori, uključujući Vorena, podržavali su ne samo oporezivanje plata najbogatijih Amerikanaca, već i druge imovine, poput akcija.

Mnogi milioneri ne primaju direktno oporezivu platu, već svoje bogatstvo čuvaju u vidu akcija, pa uzimaju kredite dajući akcije kao zalog.

nsuzivo.rs/HRT

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments