Foto: HerZindagi

Saznajte koja su to 4 načina najdelotvornija da se rashladite ako živite u gradu.

Kada su ovako visoke temperature, kao što je ovo leto u Srbiji, klima je jedini spas. Ali ako vam ne prija boravak u klimatizovanom prostoru ili je jednostavno nemate, probajte ovih nekoliko trikova koji će pomoći da se spasite vrućine u gradu.

Jedite začinjeno

Svi znaju da u vrućem vremenu morate da pijete više vode. Voda će vas spasiti od dehidracije, ali veoma malo pomaže kod termoregulacije. Međutim, upotreba začinjenih jela pomaže oko ovog problema i to na duže vreme. U nacionalnim kuhinjama Indije, Tajlanda i Meksika, gde je tokom cele godine toplo, obilje začinjenih jela nisu samo “za ukras”. Ova hrana pomaže da se brže ohladite i duže zadržite nešto nižu temperaturu.

Odreknite se kafe

Ograničite ne samo potrošnju kafe, već i crnog čaja. Unos kofeina je direktno povezan sa povećanjem telesne temperature. Izaziva sužavanje krvnih sudova, usled čega se krv zagreva, a sa njom i celo telo. Zbog toga, zimi crni čaj pomaže da se zagrejete, a leti je bolje piti maču i biljne čajeve.

Foto: stil.kurir.rs/Shutterstock

Hladne pulsne tačke

Temperaturu tela reguliše hipotalamus. Ovaj deo mozga deluje kao termostat, povećavajući ili smanjujući proizvodnju energije u zavisnosti od različitih faktora. Najjači signali u mozak šalju se do tačaka gde je najlakše odrediti protok krvi, zgloba, vrata i slepoočnica. Njih treba ohladiti, na primer, vlažnom krpom.

Napravite kupke za stopala

U stopalima ima dosta krvnih sudova koji su blizu kože. To pomaže da se brzo ohladi celo telo. Dovoljno je da držite stopala u hladnoj vodi 15 minuta i već ćete osetiti efekat.

mondo.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments