Foto: agrosavjet.com

Iako se koristi u svrhe lečenja, ova biljka je najsmrtonosnija biljka na planeti – ako se ovako upotrebi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by PlantSnap (@plantsnap)

Ricinus

Zbunjeni ste jer se ricinus koristi u svrhe lečenja? Ne brinite, termička obrada ubija sve toksine! Ipak, morate da znate da je ricinus najopasnija biljka na svetu. Sadrži vrlo toksična jednjenja, ricin i ricinin, a semenke su smrtonosne – samo 4 do 7 semenki može da dovede do smrti. Manje doze mogu da izazovu nepopravljivu štetu na srcu, jer jedinjenje ricin razara tkiva u telu.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Allen Gaynor (@armed.author)

Trovanja ricinusom

Otrovni su svi njeni delovi, ali je koncentracija otrova najveća u semenkama. One sadrže jedan od najopasnijih otrova uopšte, a najpotentniji biljni otrov svakako.

Trovanja ricinusom mogu biti namerna ili slučajna.U našoj sredini evidentirano je nekoliko slučajeva zadesnog trovanja. Namerna trovanja su retka (ili se retko dokazuju). Ovakva trovanja ekstrahovanim otrovom ove biljke kao metod eliminacije političkih protivnika koristile su tajne službe bezbednosti nekih zemalja, a i danas on može biti oružje bioterorizma.

Udisanjem praha osušene ili spaljene biljke može doći do pojava otežanog disanja, kašlja, sviranja u grudima. Direktan kontakt sa biljkom može u osetljivih osoba da dovede do pojave crvenila, svraba i plikova na koži.

Srbi često posade semenke ricinusa u saksije. Ukoliko nisu dovoljno edukovani, trebalo bi da izbegavaju ovu biljku jer su posledice po zdravlje opasne.

najzena.rs/nsuzivo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Sosa
09/08/2022 16:22

Ricinusovo ulje se nekad dodavalo u ulje motora da ide bolje
Svi koki si to radili imali su simptope ozbiljnih upala pluca, kasljali, temperature