Foto: danas.rs

Jedna od najvećih muzičkih manifestacija u Srbiji i ujedno najveći festival trubaštva na svetu, 61. Dragačevski sabor trubača počinje sutra, 05. avgusta i trajaće do nedelje, 07. avgusta

Smeštajni kapaciteti za najveću trubačku feštu popunjeni su mesecima unazad, a prema rečima organizatora, i dalje se traži krevet više – i to u krugu od 30 kilometara.

Guča je već dočekala prve goste koji pristižu sa svih strana, ne samo iz regiona, već i čitave Evrope, najviše iz Francuske i Portugala. Saborska atmosfera se uveliko oseća – varošica je okićena, tezge i šatre su postavljene, prvi saboraši su stigli i očekuju se prve tonske probe na glavnoj pozornici na stadionu.

Svi sadržaji tokom tri festivalska dana su besplatni, a posetioce očekuje bogat muzički, ali i kulturno-umetnički program. Publika će moći da uživa u zvukovima višestruko nagrađivanih majstora trube – Dejana Jevđića, Dejana Lazarevića, Dejana Petrovića sa svojim Big Bandom, Ekrema Mamutovića, a svoje učešće na ovogodišnjem festivalu potvrdili su i krunisani kraljevi i ambasadori Guče – Boban i Marko Marković.

Prisutni će imati priliku da čuju i Danicu Crnogorčević sa bendom, zatim prepoznatljive tonove Big Banda, orkestra RTS-a, a poseban kuriozitet tokom trećeg dana festivala biće i nastup Narodnog orkestra RTS-a sa gostima solistima Anom Bekutom, Snežanom Đurišić i Dragicom Radosavljević Cakanom.

Foto: arhivakcguca.rs

Takmičenje seniorskih i juniorskih trubačkih orkestara

Centralna manifestacija 61. Dragačevskog sabora trube – finalno takmičenje seniorskih orkestara zakazana je za nedelju, 07. avgust. Šesnaest trubačkih orkestara boriće se za najprestižnija priznanja Dragačevskog sabora, na glavnoj pozornici na stadionu od 18 časova

Među njima su orkestri Kristijana Azirovića iz Bojnika, Danijela Kostića iz Novog Sada, Marka Trnavca iz Mršelja, Danijela Jokanovića iz Šida, „Dragačevske trube“ Dragana Pavlovića iz Guče, Stefana Mladenovića iz Vranja, Isidora Zećirovića iz Bojnika, Bojana Krstića iz Vladičinog Hana, Elsvisa Bajramovića iz Bojnika, orkestar „Timočki veseljaci“ iz Knjaževca, orkestar Željka Stefanovića i Aleksandra Petrovića iz Arilja, dok iz mesta Zaguženje dolazi čak pet orkestara – orkestri Vladice Novkovića, Vladimira Ivanovića, Kristijana Trajkovića, Siniše Stankovića i Stanislava Antića.

Tradicionalni deo programa je i takmičenje mladih orkestara, koji dok ne steknu pravo na takmičenje u seniorskoj kategoriji, svoje umeće i želju za napredovanjem pokazuju u okviru Takmičenja omladinskih trubačkih orkestara Srbije. Prvog saborskog dana, u petak, 5. avgusta, na pozornici Kulturnog centra sa početkom u 18 sati, na trubački megdan izaći će 10 omladinskih orkestara.

Nastupiće trubački orkestar Davida Antića iz Vlasotinca, trubački orkestar Uroša i Ognjena Vasiljevića iz Požege, trubački orkestar “Dragačevski podmladak“ iz Guče, trubački orkestar Darka Ivanovića iz Vladičinog Hana, trubački orkestar Aleksandra Ilića iz Stubala, trubački orkestar braće Ilić iz Čestobrodice, trubački orkestar Manuela Ametovića iz Aleksinca i tri trubačka orkestra iz Zagužanja – trubački orkestar Mlađana Krstića, trubački orkestar Save Trajkovića i trubački orkestar Danijela Dejkovića.

Foto: arhivakcguca.rs

U organizaciji ovogodišnjeg Sabora nalaze se Opština Lučani, Turistička organizacija Dragačevo, Kulturni centar Guča, kao i SKYMUSIC, koji je zadužen za kompletnu realizaciju, vizuelizaciju i tehničku produkciju festivala.

telegraf.rs/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments