Foto: Savez Srba iz regiona

Muzej žrtava genocida u Beogradu došao je u posed originala spiska Diane Budisavljević s imenima i svim podacima oko 5.800 srpske dece spasene iz ustaških logora smrti Nezavisne Države Hrvatske, za koji se mislilo da je izgubljen ili uništen, saopštio je direktor Muzeja žrtava genocida u Beogradu Dejan Ristić.

Ristić je naveo da je spisak nastao u “Zavodu za gluhonijemu djecu” u Zagrebu u okviru “akcije Diane Budisavljević” i prvi put je predstavljen javnosti.

Spisak sadrži imena i prezimena dece, njihovih roditelja, datum i naziv logora iz kojeg su spasena, kao i starosnu dob i identitet hrvatskih usvojilaca.

Ristić je naveo da je ovaj spisak dece nastao u drugoj polovini 1942. godine nakon Bitke na Kozari, te da je reč o prvorazrednom istorijskom izvoru do sada nepoznatom javnosti za koji se smatralo da je nestao tokom Drugog svetskog rata.

-Mi sada prvi put živoj deci, koja su sada ljudi u dubokoj starosti i koja još tragaju za svojim identitetom, kao i njihovim potomcima, možemo da ponudimo podatak koji je njihov stvarni identitet- rekao je Ristić na konferenciji za novinare.

Foto: Muzej žrtava genocida/ Fejsbuk

Spisak je u Muzej žrtava genocida stigao prošle godine i to je prvorazredni istorijski izvor za koga se smatralo da je uništen još tokom Drugog svetskog rata, a Ristić nije želeo da otkrije kako je Muzej došao do njega.

-Za njim smo tragali izuzetno dugo. Uspeli da dođemo do njega uz ogromnu podršku državnih organa Srbije. Bio je van nacionalne teritorije i donet je na nacionalnu teritoriju- rekao je Ristić.

Od više hiljada artefakata koji svedoče o zločinima nad Srbima, ali i drugim narodima u Drugom svetskom ratu, koje je Muzej žrtava genocida predstavio javnosti podovom Dana sećanja na žrtve Holokausta, genocida i drugih zločina, su i minđuše srpske devojčice sa spiska Radmile Radonjić.

Ristić je naveo da je dvogodišnja Radmila bila spasena, ali u tako lošem stanju nakon zlostavljanja u ustaškom logoru da je preminula.

Predstavljen je i veliki broj primeraka prepiske iz logora u kojima su bili zatočeni oficiri Jugoslovenske vojske, kao i drugi artefakti, među kojima je kompletna arhivska građa sa prve državne komemoracije Kragujevačkim žrtvama, organizovane u Londonu novembra 1942. godine.

Među pribavljenim artefaktima je Izvještaj o zločinu ustaša u istočnoj Hercegovini – u jednom selu kod Gacka, gde su ustaše precizno navele datum i mesto zločina, način ubijanja, a nabrojani su i svi pripadnici jedinice koja ga je počinila.

-Izveštaj je nabavljen iz Kanade. Svi pripadnici ustaške jedinice bili su muslimani- naveo je Ristić.

banjalukanet.

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Nada
22/04/2023 19:08

Koliko je to do sada potomaka kojima teče Srpska krv. I kako onda treba da se mrzimo kada ne znamo ko nam je bio ,,beli anđeo,, (neko od predaka pre 1000 godina).