Foto: Stefan Koprivica

Reč repa potiče od latinske reči rapum. Danas se repa gaji zbog svog ulja i nadaleko je prepoznatljiva po svom jarko žutom cveću. Svetlo-žuti cvetovi uljarica poznat su prizor na poljoprivrednim površinama u Vojvodini u proleće. 

Na auto-putu Novi Sad- Subotica prostiru se žuta polja uljane repice. Veoma su privlačna za fotografisanje, ali nepristupačna zbog ograda kojima su često ograđena. Zato ovim poljima obiluje i Bačka Topola, sa mnogo pristupačnijim  gde se najčešće vikendom može naći veliki broj mladih koji ulaze na tuđe useve kako bi dobili dobre fotografije koje će prikupiti mnogo “lajkova” na društvenim mrežama.

Za naš portal jedan od poljoprivrednika iz ovog vojvođanskog mesta istakao je da postoji bojazan za useve, te da broj onih koji se slika može da ugrozi rastinje.

-Ne znam da li je potrebno da stavim veliki znak da je slikanje zabranjeno, ali mislim da to mladima ništa ne bi značilo. Oni ne razumeju koliko je truda i napora potrebno za sve ovo da bi oni ulazili na nekoliko minuta i bez ikakvog razmišljanja gazili po biljci- rekao je poljoprivrednik iz Bačke Topole.

Poljoprivrednici strahuju da se usevi ne oštete zbog nekoliko minuta fotografisanja u njihovim poljima; foto: Stefan Koprivica

“Spontane” fotografije iz žutih polja mogu ugroziti uljanu repicu. Poljoprivrednici od nje žive, jer ulje uljane repice može da se koristi u industrijske i kulinarske svrhe. Uljana repica sadrži fitosterole koji snižavaju nivo holesterola, kao i vitamine E i K.

Ako se setimo kako su proteklih godina prošla polja lavande na Fruškoj gori, i još nekoliko njih širom Srbije, nadamo se da žuta polja uljanje repice neće doživeti istu sudbinu.

nsuzivo.rs

2 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
MajaLena
01/05/2022 13:23

Stavite struju u zicu, mozda to odbije ljudsku gamad! Jebo ih instagram i lajkovi

Detelinarac
01/05/2022 21:41

A ko je na kraju zapalio lavandu u Bukovcu? Jel ima nekih informacija od policije ili tuzilastva? U Bukovcu se prica da su vatrogasci i policija ustanovili da je namerno izazvan pozar i spaljena skoro sva lavanda.