Foto: arandjelovac.rs

Izgradnja Starog zdanja započegta je 1868. godine po nalogu Mihaila Obrenovića i predstavlja jedan od najlepših objekata arhitekture srpskog romantizma. Prvobitno je zamišljeno da bude Skupština Kneževine Srbije, ali je nakon premeštanja prestonice iz Kragujevca u Beograd ipak ostao dvor dinastije Obrenović. Dvor je godinama zatvoren za posetioce, a ruiniran je od strane vandala.

Ministarka kulture informisanja Maja Gojković, predsednik opštine Aranđelovac Bojan Radović i stručnjaci iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Kragujevcu dogovorili su hitnu sanaciju i rekonstrukciju objekta koji je goreo 22. marta.

Foto: Twitter
-Prva mera je sprovođenje hitnih intervencija, odnosno zaštita krovnog dela stradalog u požaru. Potom, paralelno sa sprovođenjem ovih mera i čišćenjem samog objekta od šuta, zatvaranjem objekta od nedozvoljenog ulaska, biće sprovedeno i snimanje, statički pregled samog objekta i izrada projekta sanacije cele krovne konstrukcije. To je jedan od prvih koraka koji mora biti sproveden, a već druga faza koja kreće paralelno sa ovim jeste i izrada projekta fasadne stolarije i zaštite fasada- istakla je pomoćnik ministra za kulturno nasleđe i digitalizaciju Danijela Vanušić.
Na sastanku je istaknuta i neophodnost pokretanja inicijative da se Staro zdanje, koje je sada prepoznato samo u okviru kulturno-istorijske celine, proglasi za poseban spomenik kulture od velikog ili izuzetnog značaja, u zavisnosti od elaborata i dokumentacije, stoji na sajtu Ministarstva kulture i informisanja.
nsuzivo.rs
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments