Foto: Feng Shui- LoveToKnow

Mineral koji čuva srce, mišiće i nerve nalazi se u pomorandži, kajsiji, suvim šljivama, spanaću, tikvicama…

Ako nemate dovoljno vremena da se posvetite zdravoj ishrani, postoji velika mogućnost da ne unosite dovoljno kalijuma u ​​organizam kroz obroke. Kao i kalcijum i natrijum, kalijum je mineral koji se nalazi samo u određenim namirnicama.

Dovoljna količina kalijuma u ​​ishrani pomaže u održavanju zdravlja, tako da je ključno da unosite dosta hrane bogate ovim mineralom.

Namirnice – prirodni izvori kalijuma

Možda i ne znate to, ali neke namirnice koje već jedete sadrže kalijum. Ako želite da povećate količinu pomenutog minerala u ​​ishrani, birajte neko od navedenog voća: banane, pomorandže, dinje, kajsije, grejpfrut, suve šljive, suvo grožđe, urme.

Povrće bogato kalijumom čine spanać, brokoli, krompir, batat, pečurke, grašak, krastavci, tikvice, zeleno lisnato povrće. Ovaj mineral nalazi se i u sokovima dobijenim prirodnim putem iz voća i povrća poput soka od pomorandže, grejpfruta, paradajza, šljive…

Kalijum se može naći i u mleku i jogurtu, ali i u raznim vrstama ribe poput tune, iverka, bakalara i pastrmke. Imaju ga i leguminoze kao što su pasulj, soja i sočivo. Ovim mineralom bogati su hleb i testenine od celog zrna, kao i integralni pirinač.

Koliko kalijuma vam je potrebno?

Dnevne potrebe žena za kalijumom su 2.600 mg, a muškaraca čak 3.400 mg. Većina stanovnika naše zemlje i regiona po nekim novijim procenama ne unosi dovoljno kalijuma.

Potrebe za kalijumom mogu biti drugačije ukoliko neko pati od bolesti bubrega. U tom slučaju takve osobe bi trebalo da unose manje kalijuma nego što je navedeno u smernicama. Razlog je prost: ako vaši bubrezi ne rade dobro, previše kalijuma može ostati u vašem telu, što može izazvati probleme sa nervima i mišićima. Ako imate bolest bubrega posavetujte se sa vašim lekarom o gornjoj granici unosa ovog minerala, pišJasna Vujičić, nutricionista za portal nadijeti.com.

Deklaracije i sadržaj kalijuma

Dugo vremena kalijum nije bio navođen na deklaracijama proizvoda. U poslednjih nekoliko godina prema smernicama relevantnih međunarodnih organizacija ovaj podatak se upisuje u deklaracije proizvoda kako bi se lakše pratio unos kalijuma.

Zašto je važan ovaj mineral

Pomaže normalizaciji vašeg krvnog pritiska. To radi na dva različita načina: Uz pomoć bubrega kalijum pomaže u uklanjanju viška natrijuma iz organizma kroz urin. Ovo je dobra stvar, jer previše natrijuma može izazvati visok krvni pritisak. Kalijum pomaže zidovima vaših krvnih sudova da se opuste. Kada su previše napeti ili kruti, to može dovesti do visokog krvnog pritiska, što može izazvati probleme sa srcem. Unos dovoljne količine kalijuma je dobar za vaše srce.

Takođe vam je potrebno dovoljno kalijuma za dobro zdravlje mišića – tako da se vaši mišići mogu savijati ili skupljati onako kako bi trebalo. A vašim nervima je potreban kalijum da bi mogli dobro da rade.

ekapija.rs/Politika

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments