Ukrajina je prijavila “masovne hakerske napade” na sajtove vlade, javila je agencija AFP.

 

Vest je potvrdio ministar prosvete koji je na Fejsbuku napisao da je oboren sajt ministarstva usled masovnog sajber napada.

Srušene su stranice Ministarstva obrane, Ministarstva obrazovanja, Ministarstva energetike i Ministarstva spoljnih poslova. Hakovana je i stranica državne službe za hitne slučajeve.

https://twitter.com/AFP/status/1481878795355574272

Neke od stranica su nedostupne, a na stranicama Ministarstva spoljnih poslova osvanuo je tekst na ruskom, poljskom i ukrajinskom. “Ukrajinci! Sve informacije o vama postaće javne. Strahujte i očekujte najgore”, stoji u poruci iznad koje je prekrižena ukrajinska zastava.

Podsetimo, tenzije između UKrajine i Rusije su na vrhuncu zbog čega je ceo svet na velikom oprezu. Rusija je u više navrata upozorena da će pretrpeti ozbiljne posledice ukoliko napadne bilo koju teritoriju Ukrajine, dok zvaničpna Moskva odbija bilo kakve optužbe na njen račun, uz argument da je NATo odavno prekršio sve sporazume šireći se do granica Rusije.

S druge strane, realno je očekivati za se za ovaj hakerski napad optuži zvanična Moskva, najpre zbog napetosti upravo s Kijevom, ali i zbog “istorije” optužbi na račun Rusije da vrši hakerske napade. Podsetimo, u SAD se vodila višegodišnja istraga o mešanju Rusije u predsedničke izbore na kojima je pobedio Donald Tramp.

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments