Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

U Srbiji će narednih desetak dana temperatura biti u padu, ali se ne očekuje značajnije zahlađenje, kaže meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda Slobodan Sovilj i dodaje da se sneg očekuje krajem novembra ili početkom decembra.

Sovilj je za Tanjug rekao da se očekuje da danas maksimalne temperature u pojedinim delovima zemlje dostignu i 28 stepeni, pre svega u zapadnoj i centralnoj Srbiji, da će do kraja nedelje maksimalna temperatura biti od 17 do 23 stepena, a naredne sedmice, od 6. do 10. novembra, u intervalu između 14 i 19 stepeni.

U petak se, kaže, očekuje pojava kratkotrajne kiše najpre na zapadu zemlje, a u danima vikenda u krajevima južno od Save i Dunava, ali će količina padavina biti mala.

Istovremeno će, kaže Sovilj, u Podunavlju, Pomoravlju i Vojvodini duvati košava odnosno umeren jak jugoistočni vetar, te dodaje da se košava očekuje i u Beogradu, naročito u petak i subotu.

Sovilj je rekao da se u celukupnom ovom periodu ne očekuju jutarnji mrazevi, a ni sneg na planinama.

„Posmatrajući dugoročnu mesečnu prognozu vremena za novembar ove godine, u drugoj i trećoj dekadi meseca pojaviće se prvi mrazni dani. Njihov broj bi trebao da bude između dva i osam u nižim predelima, uz prosečnu mesečnu količinu padavina od 50 do 70 milimetara“, rekao je Sovilj.

Takođe, dodao je da se očekuje da srednja novembarska temperatura bude između 11 i 14 stepeni u celoj Srbiji.

Sovilj se osvrnuo i na zagađenje vazduha u Beogradu i pojasnio da na zadržavanje zagađujućih materija, pogotovo u urbanim sredinama ili u blizini velikih zagađivača, značajno utiču vremenski uslovi.

„Među njima najpre treba pomenuti dugotrajno zadržavanje polja visokog vazdušnog pritiska ili anticiklonalnog polja kada je atmosfera stabilna i u situaciji kada nema padavina i kada je vetar vrlo slab ili kada ga nema“, rekao je Sovilj.

Te situacije, naveo je, pogoduju zadržavanju zagađujućih materija u nižim slojevima atmosfere, ali i stvaranju magle.

„Da li će se magla formirati ili neće to prevashodno zavisi od količine vodene pare koja je raspoloživa pri datim temperaturnim uslovima za kondenzaciju“, dodao je Sovilj.

Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments