Foto: BitEffect Payment Platform

Narodna banka Srbije (NBS) krenula je u kontrolu menjačnica na osnovu saznanja i pritužbi građana da kurs u njima nije u skladu sa rasponom koji predviđa NBS. Prema odlukama NBS prodajni kurs za evro ne može biti viši od zvaničnog srednjeg kursa važećeg na taj dan za više od 1,25 osto, a kupovni kurs ne može biti niži za više od 1,25 odsto.

U njihovom saopštenju napominje se da je prema Zakonu o deviznom poslovanju za menjačnice koje ne postupaju u skladu sa propisima NBS propisana prekršajna odgovornost: za pravno lice predviđena je novčana kazna od 100.000 do 2.000.000 dinara, a za preduzetnika novčana kazna od 10.000 do 500.000 dinara.

Takođe, NBS od 2019. godine može na osnovu nepravilnost u radu da zahteva pokretanje prekršajnog postupka i da oduzme ovlašćenje za obavljanje menjačkih poslova ako utvrdi da menjač nije otklonio nezakonitosti kako mu je naloženo u postupku kontrole menjačkih poslova.

-Deviznih sredstava i strane gotovine imamo dovoljno i kontinuirano snabdevamo bankarski sektor dovoljnim količinama. Građani zato ne treba da brinu, niti bi panika trebalo da bude prisutna ni za povlačenjem depozita iz banaka u kojima su sredstva najsigurnija i koje su i dobro kapitalizovane i veoma likvidne, niti za kupovinom deviza u menjačnicama- poručuju iz centralne banke.

RTS/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments