Foto:ns.os.sud.rs
Suđenja Ivanu Kontiću (31) iz Nikšića, koji je optužen da je 24. avgusta 2020. godine u Jevrejskoj ulici u Novom Sadu prebijanjem pokušao da ubije Miljana Mandića (29) iz Beograda, nastavljeno je u novosadskom Višem sudu, gledanjem snimaka sa nadzornih kamera.

Nakon prikazivanja video zapisa, Ivan Kontić je izjavio da se na snimcima vidi da on nije započeo tuči i da je u medijima plasiran isečen video snimak. On je naglasio da mu je žao što na snimku nema trenutak kada dolazi, ali i da se na kraju snimka vidi da oštećeni Mandić, nakon tuče, normalno šeta i uzima torbicu.

– Vidi se da Miljan pomera ruke, noge i glavu, da nije bio u nesvesti. Vidi se i da, kada smo pali na zemlju, ja njega držim, ne udaram ga, a da mi on stavlja prste u oči i preko lica. Sve vreme mi preti. Videli smo i kako se ja borim sa njim i kako mi ide krv iz oka. Želim samo da kažem da se vidi da tuču ne započinjem ja nego Miljan – rekao je Kontić.

Jedan od branilaca okrivljenog Kontića, advokat Zora Dobričanin Nikodinović je ponovo naglasila da ne postoji originalni snimak koji je mogao da prikaže prvi kontakt između okrivljenog i oštećenog i izrazila sumnju da je neko izdvojio deo snimka, dodao malo boje, odnosno fotošopirao, i pustio medijima.

Osim Kontića, krivični postupak se vodi i protiv Ognjena Leđanca kojem se optužnicom stavlja na teret učestvovanje u tuči i Luke Vukajlovića koji se tereti za pomoć učiniocu posle izvršenog krivičnog dela.

Leđanac je na glavnom pretresu potvrdio da se on nalazi na video zapisima i da ima sivu majicu. I Vukajlović je na snimcima koji su juče prikazivani prepoznao sebe. Kako je rekao, on je kritične večeri imao crnu majicu i plave pantalone. Naglasio je i da se na snimcima vidi da se on nije mešao u sukob, nego da je verbalno pokušao da ga spreči.

Odbijeno jemstvo od 700.000 evra

Branilac Ivana Kontića, advokat Zora Dobričanin Nikodinović je ponovo predložila da se njenom klijentu, koji se nalazi u pritvoru 27 meseci, isti ukine ili zameni blažom merom. Ona je predložila kućni pritvor kao alternativu, ali i jemstvo u iznosu od 700.000 evra na koliko su procenjena dva stana i garaža. Dobričanin Nikodinović je istakla da se njen branjenik nalazi u pritvoru u nehumanim i nepodnošljivim uslovima i naglasila da iako je sud dozvolio porodične, posete, zatvor to od 22. novembra ne dozvoljava. Do tada je Kontićevoj supruzi bračna poseta bila omogućena dva puta.

Sudsko veće, kojim predsedava sudija Nataša Vojnović, odbilo predlog odbrane o ukidanju pritvora.

– Vidi se i da nisam podizao majicu kako je rekao oštećeni i da nisam imao nikakvu futrolu za pojasom – naglasio je Vukajlović.

Podsetimo, u dosadašnjem postupku, u svojstvu svedoka, pred sudskim većem kojim predsedava sudija Nataša Vojnović svoje iskaze su dali okrivljeni, oštećeni, svedoci Bojan Kulačanin, Bojan Đurić i Marko Baković, kao i sudski veštak Uroš Muškinja koji je govorio o snimcima koje su zabeležile kamere kritične noći.

Na sledećem glavnom pretresu zakazanom za 24. januar, biće izvršen uvid u iskaz svedoka Geada Ajetovića koji se nalazi u zatvoru u Sloveniji, a koji je dao u tužilaštvu. Takođe, na narednom ročištu je planirano da budu saslušani veštak i stručni savetnik.

Dnevnik.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments