Foto: Nikos Karanikolas

Dve decenije pošto je napustio rodnu Srbiju, Milan Trajković se vratio na velika vrata, kao reprezentativac Kipra u trčanju sa preponama. Momak rođen u Surdulici morao je da napusti domovinu sa porodicom nakon NATO agresije na Jugoslaviju i na teži način je tražio svoj put ka zvezdama.

Rođen je 1992. godine u Surdulici, ali je kao devetogodišnjak morao da ode iz rodnog grada, a razlozi za to su dobro poznati i njegovim kiparskim „zemljacima“.
Rat ga je primorao da ode od kuće. Najpre su na put krenuli njegovi roditelji, a kasnije su Milan i sestra krenuli na put, prenosili su kiparski mediji. Milan je dodao da se sve tada dogodilo veoma brzo.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Milan Trajkovic, OLY (@milan110mh)

– Srećom, vršnjaci su me lepo dočekali, polako sam počeo da učim grčki jezik. Bilo im je čudno što se zovem Milan, želeli su da znam ko sam i šta radim tu. Bio sam dete tada i sve mi je izgledalo kao igra. Sećam se prvog dana, šetali smo plažom u Limasolu, potom otišli u restoran na ručak gde je moja majka radila. Bio sam srećan jer sam sa svojom porodicom- govorio je Trajković.
Sport mu je bio u duši, najpre je počeo da se bavi fudbalom u ekipi Apolona iz Limasola, a kasnije je upoznao atletiku – i zaljubio se. Kao 17-godišnjak pobedio je na nacionalnom školskom takmičenju, pokušao je da se bavi i atletikom i fudbalom u isto vreme, ali je posle učešća na Evropskom juniorskom šampionatu 2011. odlučio da se posveti „kraljici sportova“.

Pet godina kasnije oborio je državni rekord nekoliko puta, a na Evropskom prvenstvu u Amsterdamu stekao i normu za Olimpijske igre u Riju, gde je na kraju bio sedmi u finalu, ponovo postavivši najbolji rezultat Kipra u istoriji. Ali, pre pet godina je govorio da mu Srbija nedostaje…
– Najlepše uspomene su vreme koje sam provodio sa svojom porodicom i to je ono što mi danas najviše nedostaje – ističe Trajković.
U Srbiji je bio i pre Svetskog prvenstva u dvorani u Beogradu – takmičio se na Balkanskom prvenstvu, a potom i na Evropskom prvenstvu. Osvajanjem zlatne medalje postao je heroj Kipra.
-Moj život se tada promenio, od sportiste u senci postao sam heroj nacije. Pomislio sam da sam izgubio trku, pravio sam greške, ali sam potom video da sam prvi prošao kroz cilj i sve pre toga sam zaboravio – kaže Milan.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Milan Trajkovic, OLY (@milan110mh)

Uzor mu je, naravno, Novak Đoković.
– Rekao sam mnogo puta, moj idol je Đoković. Iako dolazi iz male zemlje kao što je Srbija, uspeo je da postane najbolji na planeti. To je neverovatan uspeh i uvek mi daje snagu i motiv da i ja mogu da budem najbolji u ovome što radi, rekao je Trajković.
Trku u Beogradu, na 60 metara sa preponama, Trajković je završio na deobi šestog mesta sa rezultatom 7,62, ali je sasvim sigurno da, imajući u vidu ko mu je uzor, neće to shvatiti kao poraz već kao motiv za dalje i inspiraciju da se sa svojim idolom sretne, ako ne ranije, onda na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.
sputniknews.com
1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Crni
21/03/2022 17:23

Bojim se da ipak treba da se zahvali Dobrici Ćosiću i bivšem predsjedniku na NATO intervenciji i samim tim, svom bjegu na Kipar. Da ne kaže da ga Slobo nije pogurao 😉