Foto: JKP "Gradsko zelenilo"

Učesnici tribine o zaštiti životne sredine, koja ja u okviru međunarodnog Interreg projekta Tid(y)Up, održana na Fakultetu tehničkih nauka obišli su danas kompostilište JKP “Gradsko zelenilo”, kao primer uspešne primene savremenih tehnologija u ovoj oblasti. Učesnici skupa su se upoznali sa načinom rada postrojenja u kom se prerađuje sav bio otpad s teritorije Novog Sada i pretvara u kompost koji se dodaje prilikom sadnje drveća, cveća i ukrasnog rastinja. Obilasku su pristustvovali dekan FTN-a prof. dr Srđan Kolaković, predstavnici Ministarstva, Pokrajinskog sekretarijata i Gradske uprave za zaštitu životne sredine, i rukovodstvo Gradskog zelenila.

JKP “Zelenilo” održava više od 530 hektara zelenih površina u gradu i prigradskim naseljima; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Direktor Zelenila Miloš Egić izrazio je veliko zadovoljstvo što su predstavnici nauke prepoznali upravo novosadsko kompostilište kao primer dobre prakse i projekat koji će predstaviti na jednom važnom naučnom skupu.

– Naše kompostiliše koristi savremene tehnologije i pri proizvodnji komposta ne zagađuju životnu sredinu, a JKP “Gradsko zelenilo” dobija kompost koji se koristi prilikom ozelenjavanja Novog Sada. Projekat je realizovan uz podršku gradonačelnika Novog Sada, Uprave za zaštitu životne sredine i nemačke agencije “GIZ”. Naše, novosadsko kompostilište prvo je u Srbiji- rekla je Danijela Andrić.

Značaj kompostilišta novosadskog “Gradskog zelenila” istakao je i dekan FTN-a, prof. dr Srđan Kolaković. On je istakao da je na FTN-u održana radionica na temu zaštite životne sredine u okviru velikog projekta koji se sprovodi u sedam država u slivu Dunava.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Radionici su prisustvovali predstavnici Ministarstva, Pokrajinskog sekretarijata i Gradske uprave za životnu sredinu. Radionica je dobar primer sinergije svih subjekata koji brinu o životnoj sredini. Novosadsko kompostilište je primer dobre prakse u čijoj je ralizaciji učestvovao i FTN. Zadovoljni smo što je ovakav projekat zaživeo u Novom Sadu, koji predstavlja dobar primer kako nauka, grad i JKP zajedno rade na poboljšanju životne sredine. FTN će predložiti da i drugi gradovi u Srbiji, po ugledu na novosadsko, imaju svoje kompostilište – rekao je prof dr Srđan Kolaković, dekan FTN-a.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments