Foto: Pexels

Naučnici su identifikovali novu potencijalnu terapiju za koronavirus, a reč je o biološkoj materiji koju stvaraju modifikovane ćelije ljudske kože, piše Science Daily.

Ustanovili su da je spomenuta materija uspela je da zaustavi da se SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje COVID-19, sam reprodukuje, a isto tako je zaštitila zaražene ćelije kada je testirana na ljudskim plućnim ćelijama.
– Iznenadilo nas je kad smo otkrili da ova potencijalna terapija zaustavlja novi put replikacije virusa i u isto vreme štiti zaražene ćelije, rekao je glavni autor studije, dr Ahmed G. Ibrahim, docent na Institutu Cedars-Sinai iz Los Anđelesa.
Potencijalnu terapiju koja se istražuje u studiji naučnici su realizovali koristeći ćelije kože – dermalne fibroblaste, masne ćelije koje prirodno pojačavaju kolagen i proizvode proteinske molekule koje štite barijeru na koži. Uspeli su da ih inženjerski modifikuju tako da stvaraju terapeutske ekstracelularne vezikule. To su nanočestice koje služe kao komunikacijski sistem između ćelija i tkiva.
I u ranijim eksperimentima na laboratorijskim miševima istraživači su dokazali da ekstracelularni vezikuli mogu popraviti oštećenja srčanog i plućnog tkiva i mišića.
Otkriveno je da vezikuli sprečavaju pokretanje upalnog procesa koji može rezultirati smrću ćelije.
nsuzivo.rs
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments