Foto: Pexels

Studija objavljena u časopisu Royal Society je prvo istraživanje koje otkriva neuronski prikaz ove divne međugeneracijske veze.

Naučnici sa Univerziteta Emori, SAD, su koristili funkcionalnu magnetsku rezonancu (fMRI) kako bi skenirali mozgove 50 baka kojima su pokazane fotografije njihovih unučića uzrasta između 3 i 12 godina.

Kao kontrolni mehanizam pokazane su im i fotografije nepoznate dece, njihove odrasle dece i nepoznate odrasle osobe.

Foto: Pexels

– Aktivirana su područja mozga koja su uključena u emocionalnu empatiju. Kada gledaju slike svojih unučića, zaista osećaju ono što unuče oseća. Kad dete izražava radost, one osećaju tu radost. Kad su deca uznemirena, one osećaju tu uznemirenost- rekao je za AFP Džejms Riling, antropolog i neuroznaučnik koji je vodio studiju.

Kad su bake gledale fotografije svoje odrasle dece, došlo je do snažnije aktivacije područja u mozgu koja su povezana s kognitivnom empatijom, odnosno pokušaja da se razume šta neka osoba misli ili oseća i zašto, ali bez toliko emocionalnog angažmana.

To bi moglo da bude povezano sa ‘slatkim’ izgledom dece, što je svojstveno mladim potomcima mnogih vrsta s namjrom da se podstakne brižnost odraslih jedinki, istakao je vođa studije.

Suprotno drugim vrstama, ljudi su “kooperativni uzgajivači”, što znači da se majkama pomaže u podizanju potomstva. Riling je želeo da usmeri pažnjun na bake kako bi istražio teoriju koja je u antropologiji poznata kao “hipoteza o baki”. Radi se o hipotezi po kojoj žene ljudske vrste evolucijski žive dugo nakon što završe njihove reproduktivne godine kako bi pomogle svojim odraslim potomcima i unučićima, a dokazi koji to podržavaju pronađeni su u nekim lovačko-sakupljačkim društvima u Africi.

One bake koje su izrazile veću želju da budu uključene u brigu o unučićima imale su snažniju aktivnost u regijama mozga odgovornim za interes.

Foto: Pexels

Riling je otkrio da su bakama snažnije aktivirana područja u mozgu povezana s emocionalnom empatijom i motivacijom. Ali i naglasio je da je ovaj nalaz samo prosek i nije nužno primenjiv na svakog pojedinca.

– Najveći izazov odnosio se na razlike u mišljenjima koje imaju s roditeljima u pogledu načina vaspitavanja unuka i stalne borbe da se od toga suzdrže. Čak su mnoge od njih rekle da više uživaju u novoj ulozi nego kada su bile majke- objasnio je Riling.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments