Foto: Smart Cities World

Možda vam se čini da živimo u doba opšte nervoze, namrgođenosti i besa, ali nauka je utvrdila da ako smo ljubazni prema okolini, velika je verovatnoća da će nam biti uzvraćeno na isti način.

Naučnici sa Univerziteta u Južnoj Kaliforniji sproveli su dva eksperimenta u kom su volonteri pridržavali vrata na javnom mestu strancima. U prvom eksperimentu, volonteri su gledali u oči osobu kojoj su pridržavali vrata i smešili joj se. U drugom, gledali su u telefon. Očekivano, prva grupa volontera dobila je znatno više povratnih reakcija, u vidu osmeha i zahvalnosti prolaznika. I ne samo da osmeh izaziva osmeh, već i usluga rađa protivuslugu.

Foto: aktuelnosti.us

Ovo su naučnici utvrdili kada su sproveli naknadan eksperiment u kom je volonterima ispala olovka iz ruke dok su pridržavali vrata. Ako su se pritom osmehivali, bila je znatno veća verovatnoća da će im prolaznik pomoći da podignu olovku sa poda.

Dakle, ljubaznost, osmeh i kontakt očima povećavaju šansu da će vam neznanac pomoći, a osim toga, imaju blagotvorno dejstvo na zdravlje jer snižavaju stres.

ekapija

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments