Foto: Leading Institute in Aestethic Medicine & Surgery School
Potpuno novi deo tela, koji su naučnici otkrili, je mišićni sloj u donjoj vilici koji igra vrlo bitnu ulogu u žvakanju. Smešten duboko u mišićima za žvake, novi mišić se nalazi između zadnje strane jagodičnih kostiju i donje vilice.

Generalno se smatralo da se sastoji od samo dva sloja, jednog dubokog i jednog površnog, ali neki tekstovi upućuju i na misteriozni treći sloj.

-S obzirom na ove kontradiktorne opise, želeli smo da sveobuhvatno preispitamo strukturu mišića za žvakanje – rekao je profesor Džens Kfristof Tarp sa Univerzitetskog centra za stomatološku medicinu u Bazelu.

Treći sloj otkrio je doktorka Silviom Meze iz tima Mezeja sa Odeljenja za biomedicinu Univerziteta u Bazelu.

-Ovaj duboki deo mišića za žvakanje se jasno razlikuje od druga dva sloja u smislu protoka i funkcije. Novi sloj je uključen u stabilizaciju donje vilice- rekla je Mezi, proučavajući njen raspored mišićnih vlakana. Ona takođe veruje da je to jedini deo žvačnog mišića koji povlači donju vilicu unazad.

Možete osetiti mišić tako što stavite prste na poleđinu obraza dok žvaćete.

Foto: Annals of Anatomy

Tim je secirao 12 glava sačuvanih u metanalonu i pregledao CT skenove 16 “svežih” leševa, plus magnetnu rezonancu živog subjekta kako bi identifikovao položaj i verovatnu funkciju novog mišićnog sloja.

Tim u svom radu predlaže da se novi deo tela zove “Musculus masseter pars coronidea”, što znači koronoidni deo desni, jer se vezuje za mišićni (koronoidni) deo donje vilice.

Precizno poznavanje mišićnog tkiva poboljšaće hirurgiju i terapiju donje vilice, najmasivnije i najveće kosti lica.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments