Foto: nsuzivo.rs

U Naučno-tehnološkom parku Novi Sad danas je obeležana prva godina poslovanja, za to vreme raspisano je pet javnih poziva i više od 70 zainteresovanih kompanija za članstvo u NTP

Foto: nsuzivo.rs

Direktor Naučno-tehnološkog parka Novi Sad Nebojša Drakulić, ističe da su proteklih godinu dana uložili velike napore kako bi postali inovatina zajednica, ali i naglasio da je današnji događaj značajan za NTP.

– U proteklih godinu dana raspisano je ukupno pet javnih poziva. Tri javna poziva su se odnosile na tehnološko- razvojne kompanije i dva koja su se odnosila na start up kompanije – istakao je direktor NTP.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Drakulić ističe da je bilo je više od 70 zaniteresovanih inovativnih kompanija za članstvo u Naučno-tehnološkom parku Novi Sad.

– Danas smo domaćini i imamo u članstvu dva istraživačka instituta, BioSens i Institut za veštačku inteligenciju, 11 tehnološko- razvojnih kompanija i 18 start up. U proteklom periodu organizovano je više od 50 događaja, u kojim je učestvovalo preko 2000 učesnika, i ugostili smo više od 20 delegacija visokog profila – rekao je Drakulić.

Direktor je naglasio da zbog velikog interesovanja za članstvo u Naučno-tehnološkom parku Novi Sad iznedrilo ideju o izgradnji nove zgrade.

– To je još jedan zadatak u koji smo se upustili. U toku je izrada tehničke dokumentacije i zgrada će biti locirana u kampusu. Sigurni smo da će nove članice naći svoja odeljenja u novom prostoru – istakao je direktor NTP.

Foto: nsuzivo.rs

Prisutnima se obratio i Pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučno-istraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević.

– U proteklih šest godina pokazali smo da razumemo zahteve privrede u smislu većeg zapošljavanja i poreskog zahvatanja, ali ono što su stvarne perspektive razvoja privrede jeste upravo ovde. Bliskost nauke i privrede, to je ono što nam je omogućilo da budemo zemlja koja se prepoznaje po istraživačima. Nažalost, danas 0,4 odsto učestvuje u istraživačkim timovima u našim kompanijama – istakao je Milošević.

Foto: nsuzivo.rs

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments