Foto: Grad Novi Sad

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević sastao se sa ambasadorom Kraljevine Maroko Mohamedom Aminom Belhažom, koji je čestitao Novom Sadu na zvaničnom preuzimanju titule Evropske prestonice kulture i poželeo uspešnu 2022. godinu.

Zvaničnici su vodili razgovor u skladu sa tim da je navršeno 65 godina diplomatskih odnosa Republike Srbije i Kraljevine Maroko, ocenivši da su ti odnosi tradicionalno prijateljski, ali i razvojni. Na sastanku je zaključeno da postoji veliki prostor za pospešivanje saradnje na poljima kulture, ekonomije i turizma, a posebno imajući u vidu značaj projekta EPK za Novi Sad, Srbiju i region.

– Novi Sad će biti mesto susreta umetnika iz celog sveta, centar kulture Ervope i bitan faktor razvoja. Sve će to doprineti turizmu, privredi i uopšte velika je prilika da se oko dobrih ideja umreže ljudi iz različitih zemalja, te da tako iznedre inovativne programe i procese. U tom pogledu, otvoreni smo i za svaki vid razmene i saradnje sa gradovima Maroka, kao afričke zemlje najbliže Evropi – istakao je Vučević.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo što Srbija i Maroko gaje uzajamno poštovanje i zalažu se za teritorijalni integritet i suverenitet i ocenili da na tako čvrstim vezama, prijateljstvo može samo da se razvija, i to, između ostalog, pojedinačnim projektima na nivou gradova.

“Maroko u Srbiji” i “Srbija u Maroku” biće okosnice obeležavanja 65. godišnjice diplomatskih odnosa, pa će tokom ove godine biti organizovani različiti događaji koji će doprineti još boljoj saradnji dve zemlje, a neki od njih biće upriličeni i u Novom Sadu.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments