Foto: Profimedia
Mnogi savesni građani imaju običaj da godinama čuvaju račune, kako bi u slučaju greške mogli da dokažu da su platili. I pored toga što smo u informatičkoj eri, ispostavilo se da su oni u pravu!

Potraživanja za komunalne usluge zastarevaju za godinu dana, zato bi dokaz o uplati trebalo čuvati toliko dugo. Nakon 12 meseci nije moguća njegova prinudna naplata.

Kada potrošači ne vide opomenu, onda slučaj preuzima izvršitelj.Mladen Alfirović iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije naglašava i da građani nikada ne treba da izbegavaju rešenje koje im stigne od njega, jer će na kraju platiti “debelu” kamatu.

– Ukoliko ih neko tuži za zastarelo potraživanje i stigne im rešenje od izvršitelja, obavezno treba u roku od osam dana da ulože prigovor. U tom podnesku treba da se pozovu na zastaru. Samo na taj način mogu da zaustave prinudnu naplatu potraživanja, ako su na vreme podneli prigovor – ističe Alfirović-

Dodaje da građani pogrešno misle da dug ne može da bude naplaćen ako je prošlo više od 12 meseci ili da će odbijanjem rešenja koja im stižu od izvršitelja izbeći da ga plate. Institut zastare se, kako naglašava, ne primenjuje automatski, već isključivo kada se dužnik pozove na njega u roku od osam dana.

– Ukoliko to ne učini, na kraju će njegovi troškovi biti višestruko uvećani i dug će biti prinudno naplaćen – navodi Alfirofić. – Sud po službenoj dužnosti ne vodi računa o rokovima, o tome moraju da brinu potrošači. Drugo je pitanje zašto pojedina javna preduzeća pokušavaju da naplate zastarela potraživanja.

nsuzivo.rs/Novosti

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments