Foto: Alo.rs

Srbi sa severa Kosova i Metohije juče su napustili kosovske institucije, čime su međunarodnoj zajednici i celom svetu još jednom pokazali da ne mogu više da trpe teror i zulum Prištine.

Na sastanku koji je održan u Zvečanu, kojem su prisustvovali predstavnici srpskog naroda i rukovodioci Srpske liste, policajci srpske nacionalnosti napustili su tzv. kosovsku policiju i demonstrativno skinuli uniforme. Prethodno su ostavke podneli i ministar u Prištini Goran Rakić, narodni poslanici, gradonačelnici severnih opština…

– Priština konstantno krši međunarodno pravo i Briselski sporazum. Srpski narod na KiM izložen je kontinuiranom teroru i nasilju institucija u Prištini i nezakonitim jednostranim aktima, počevši od zabrane slobode kretanja, nasilnih upada specijalnih jedinica, izgradnje četiri nelegalne albanske policijske baze na uzurpiranoj privatnoj, srpskoj imovini, a tu su i etnički motivisani sudski progoni, zabrane prava glasa na srpskim izborima i referendumima, rekao je Rakić.

Predsednik Srpske liste Goran Rakić kazao je i da je srpski narod bio izložen pokušajima Prištine da izazove humanitarnu katastrofu zabranjujući im vakcinaciju i lekove.

– Pokušavali su da izazovu humanitarnu katastrofu uskraćivanjem vakcinacije, Srbima su čak i lekove zabranjivali. To više ne možemo da trpimo – rekao je Rakić, i dodao da su Srbi, kao i njihove svetinje i grobovi, gotovo svakodnevno na meti napadača iz Prištine.

On je rekao da je srpski narod odlučan u nameri da se odupre pritiscima koji dolaze iz Prištine. Zato su, kako je rekao, i doneli odluku da napuste kosovske institucije.

– Zbog naše odlučnosti da poštujemo međunarodno pravo i odbranimo Briselski sporazum, odlučili smo da napustimo sve političke institucije, skupštinu, vladu, severne opštine, a Srbi od danas neće raditi u organima policije i pravosuđu, kao i u četiri opštine na severu – rekao je on.

Srbi će van kosovskih institucija ostati sve dok Priština ne počne s poštovanjem međunarodnog prava i Briselskog sporazuma, odnosno dok ne povuče jednostrane i protivpravne mere o tablicama.

– I dok ne formira Zajednicu srpskih opština. Mi Srbi sa KiM nikome ne pretimo, samo se trudimo da sačuvamo mir i stabilnost i da sačuvamo dostojanstven ostanak i opstanak na svojim ognjištima – rekao je Rakić.

Danas će se vijoriti srpski barjak u celoj Severnoj Mitrovici

Srpski narod danas će u centru Severne Mitrovice održati veliki protest kojim će se usprotiviti teroru Prištine. Kako je saopštilo rukovodstvo Srpske liste, Srbi će mirno i dostojanstveno, na demokratski način, iskazati svoj stav o prištinskoj zabrani korišćenja srpskih registarskih oznaka i smeni komandira Nenada Đurića.

Dan uoči današnjeg protesta, u Severnoj Mitrovici postavljene su srpske trobojke na gotovo svim prikladnim mestima. Narod s kojim smo razgovarali kaže da više nemaju snage da se nose s Kurtijevim hirovima i napadima.

alo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments