Foto: Pexels

Većina svetskog stanovništva živi u gradovima s malo zelenih površina gde bi mogli da budu u kontaktu s prirodom. Ali, svima je dostupno – nebo. Dovoljno je pogledati uvis i otvorit će vam se novi horizonti, doslovno i simbolično, kaže britanski psiholog Pol Konvej koji je u svetu sve poznatiji po „nebologiji“.

-Imao sam problematično detinjstvo u porodici zavisnika. U teškim trenucima osećao bih se bolje gledajući u nebo, što mi je postalo navika. Kad sam se kasnije u životu počeo da se bavim pozitivnom psihologijom, uvideo sam da bi i drugi to mogli da praktikuju kao jednostavnu metodu za razbistravanje misli- navodi Konvej.

Foto: Pexels

Kako bi naučno potkrepio svoje tvrdnje, sproveo je istraživanje u kojem su ispitanici gledali u nebo i opisivali kako to utiče na njihovo psihofizičko stanje. Pokazalo se da gledanje u nebo najčešće ima već trenutan umirujući učinak i pruža osećaj povezanosti s okolinom i samim sobom.

Konvej preporučuje svakodnevno gledanje u nebo najmanje jedan minut, a po mogućnosti i duže. Neka to budu mirni trenuci koje ćete posvetiti sebi. Bilo da stojite, sedite ili ležite, udobno se smestite tako da imate što širi pogled na nebo. Duboko udahnite i izdahnite nekoliko puta puštajući misli da slobodno dolaze i prolaze. Posmatrajte nebo kad god i koliko god vam odgovara, primećujući pritom promene boja, oblika, svetlosti…

Foto: OECD.org

-Vreme ne mora biti vedro, uživajte u raznolikosti nebeskih pojava, a pritom nastojte da uvidite kako se osećate. Meditaciju završite kako ste i započeli – dubokim disanjem preporučuje ‘nebolog’.

sensa.story.hr

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments