Foto: 24sata/Duško Jaramaz/Davorin Višnjić/Siniša Hančić

Jedan od najčitanijih časopisa u Jugoslaviji krajem sedamdesetih godina prošlog veka bio je tinejdžerski časopis “Zdravo” koji je u martu 1979. godine sproveo zanimljivu anketu.

Foto: Espreso

Na hiljade tinejdžerki glasalo je za svoje “idealne jugoslovenske momke”. Na poslednjem, sedmom mestu, našao se jugoslovenski golman Rade Zalad. Poziciju iznad njega zauzeo je i danas popularni glumac Voja Brajović. Peto mesto pripalo je novosadskom romantiku Đorđu Balaševiću. Na četvrtom mestu je bio još jedan fudbaler Dušan Dule Savić. Treće mesto zauzeo je Goran Bregović. Mirza Delibašić, košarkaš, bio je vicešampion ankete, dok se na prvom mestu ove zanimljive liste našao Vlado Kalember, frontmen zagrebačke pop rok grupe “Srebrna krila”.

Novosadski kantautor Đorđe Balašević našao se na 5. mestu; foto: Zoran Trbović/XXZ

Čitateljke su dobijale i nagrade. Jedna od čitateljki koja je glasala za Balaševića bila je Vinka Milinković iz Banjaluke. Njoj je pripala Đorđeva, u to vreme, najdraža uspomena- vrat gitare na kojoj je naučio da svira.

Svoje omiljene naočare čitateljki Ljiljani Lakić iz Kozluka u BiH, poklonio je Voja Brajović. Rade Zalad poklonio je čitateljki koja je glasala za njega svoju kravatu, dok je Bregović svoju potpisanu košulju darovao Ljiljanu Kunić iz Beograda, jer je svoj glas dala upravo njemu.

I Goran Bregović našao se među idealnim jugoslovenskim momcima; foto: XXZ /Zoran Trbović

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments