Foto: Pixabay
Danas je stupila na snagu nova odluka Vlade koja ima za cilj da stabilizuje domaće tržište i očuva životni standard građana uvođenjem ograničenju cena naftnih derivata, kao i ograničenjem izvoza pšenice, kukuruza, ulja i brašna.

Uredba će trajati 30 dana, do 11. aprila i u slučaju ograničenja cena derivata ona se odnosi na goriva Evrodizel i Evro premium BMB 95, kojima je otvrđena maksimalna maloprodajna cena. U suštini trgovcima će biti ograničena marža na šest dinara, a carina na uvoz će biti ukinuta. Kako je najavljivano poskupljenje će biti oko 2 do 3 dinara po litru.

Potrebno je napomenuti i da je u jutrašnjem saopštenju ministarstva za trgovinu istaknuto da privredni subjekti koji obavljaju trgovinu motornim i drugim gorivima su obavezani da nastave sa isporukom naftnih derivata, ali, isključivo u rezervoare prevoznih sredstava. Dakle, točenje goriva u kanistere, burad i druge sudove u kojima se skladišti gorivo, je od danas zabranjeno na pumpama širom Srbije.

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić je, u saopštenju, pozdravila odluku vlade o ograničenju izvoza pšenice, kukuruza, ulja i brašna, kao i usvajanje Uredbe o ograničenju cene naftnih derivata i istakla da nove mere doprinose stabilnosti životnog standarda građana.

– Zbog kretanja cena na svetskom tržištu koja su u stalnom porastu bilo je neophodno da na određen period ograničimo izvoz zrna pšenice, pšeničnog brašna, kukuruza, prekupe i suncokretovog ulja, kako bismo reagovali na potencijalnu opasnost koja preti našem tržištu, navela je Matićeva u saopštenju, prenosi Tanjug.

Kaža da je snabdevenost svim ovim proizvodima dobra, ali da su zbog potresa na globalnom tržištu ove mere važne zbog obezbeđenja sigurnosti stanovništva i naše ekonomije.

Prema novoj uredbi, Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija će svakog petka na zvaničnoj internet stranici najkasnije do 15 časova objaviti cene koje će vozači plaćati na pumpama.

blic.rs/nsuzivo.rs

7 Comments
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Marko
11/03/2022 14:05

Znaci sad i kosačicu moramo na benzinske da tjeramo da bi sipali ili kozu da kupimo

Bratislav
11/03/2022 14:33
Reply to  Marko

Baš sam tako nešto hteo da napišem, samo za trimer koji ja imam. Obzirom da vozim auto na dizel, staviću u auto trimer i odoh na pumpu da sipam oko 0,4 l benzina u rezervoar.

Miki
13/03/2022 10:14
Reply to  Bratislav

Neces moci,netoce manje od 2 l.

Ime
11/03/2022 18:20

Prolazio sam sad pored Kneza 186 din kosta litar evro dizela

Nja
11/03/2022 20:04

Ovo sve tako vestacki izazvano i unistavaju nas na sve strane. Sto je najbolje meni ce sada drva da stoje jer nemam gorivo za motorku…. a u celoj toj prici minimum je 2 litre za tocenje !!!

Roki
13/03/2022 09:11

Moze u karnister ne prave pitanje yopste

Miki
13/03/2022 10:13

A kosilice,trimere,motorne testere,sta sa njima ,u njih nestaje 2 l.goriva. Ovo je zemlja ludaka.