Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Na otvaranju putujuće izložbe “Eurovision. Crosing stories and spaces” u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine biće izveden performans “Monument. Bez izgubljenih” u kom učestvuje 35 muškaraca golih do pojasa na skeli visokoj 3 metra

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Na održanoj konferenciji za novinare program izložbe predstavili su Sanja Kojić Mladenov, kustoskinja MSUV, Martin Edelman, ispred instituta ifa i umetnici Ivana Ivković i Adnan Softić.

Performans je delo novosadske umetnice Ivane Ivković, koja zajedno sa 13 kolega iz 12 gradova iz cele Evrope, kroz umetnost raspravlja o budućnosti evropskog identiteta.

Autorka performansa rekla je za portal NS Uživo da novosadsku publiku očekuje složen i konkretan performans u kom učestvuju sugrađani.

– Novina ovog rada je da je ovde u Novom Sadu na performansu prisutna i žena, i zapravo je scena rekonstrukcije biblijske scene “Strašnog suda” u kojima pored muškaraca prisutna je i žena, u smislu Bogorodica. Oslanjanje na religijsku metaforu je samo simbolika, da bi smo objasnili jedan trenutak preuzimanja odgovornosti u našem životu – istakla je autorka.

Ideju da muškarci budu obnaženi na sceni ona nam objašnjava da koristi muško telo kao instrument u svojim radovima.

Ivana Ivković, autorka performansa; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Zanimala me je mogućnost i osećaj obnaženosti i ogavnosti, koliko je netipično za našu sredinu da vidimo u prostoru i interaktujemo sa obnaženim muškarcem. Obično je ženska figura kroz istoriju umetnosti više forsira od muške, na to je naše oko mnogo naviknutije- rekla je.

Ovaj projekat biće predstavljen u 12 različitih gradova, gde u svakom gradu nastupaju lokalni performeri, ona nam otkriva da performeri nisu samo na skelama i da je iznenađenje to kako će se oni kreteti u prostoru.

– Posle Novog Sada sve se seli u Atinu i svaki sledeći grad nosi sa sobom saradnju i sa lokalnim performerima, lokalnim izvođačima – dodala je Novosađanka.

Novosadskoj publici biće predstavljene i tapiserije; foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

Novosadska publika će imati priliku da vidi tapiserije, prostorne kontrukcije i video projekcije domaćih i internacionalnih umetnika na temu nasleđa i budućnosti evropskog identiteta. Izložba je projekat Institucija za internacionalne odonose u kulturi iz Nemačke, koja se u Novom Sadu organizuje u saradnji sa Muzejom savremene umetnosti Vojvodine.

Izložba “Eurovision. Crosing stories and spaces” biće otvorena u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine 26. novembra u 19 sati, a u subotu 27. novembra od 12 sati umetnici će voditi posetioce kroz izložbu.

nsuzivo.rs

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments