Foto: Gradske info

Beogradska i Dortmundska filharmonija juče su izvele dugoočekivani muzički spektakl “Betoven maraton“.

Jučerašnji dan u Novom Sadu je od samog jutra odisao onom posebnom prefinjenošću po kojoj je poznat.

Već u 10 sati ujutru u Gradskoj koncertnoj dvorani zasvirala je 1. i 2. Betovenova simfonija, dok je ostalih sedam simfonija raspoređeno tako da je publika u njima mogla da uživa u toku celog dana.

Kao kruna celokupnog događaja, ostavljena za sam kraj, bila je deveta simfonija – čuvena “Oda radosti“ koju je na Petrovaradinskoj tvrđavi izvelo više od 200 izvođača.

Foto: Gradske info

Nakon fantastičnog uspeha ovog poduhvata u Dortmundu, 19. juna, „Betoven maraton“ je dokazao ne samo da je događaj godine u svetu klasične muzike, već i da menja standarde izvođačkog i slušalačkog iskustva.

Program je počeo sa pedesetak muzičara, a kulminirao do zvučne eksplozije od 200 izvođača među kojima su horisti Slovačke filharmonije i vrsni solisti Ana Maleša-Kutni, sopran, Mihaela Zelinger, mecosopran, Jang vo Kim, tenor i Robert Bork, bas.

gradskeinfo.rs

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Al je lep ovaj nesvet
02/07/2022 04:06

Užas. Betoven, da, uvek. Himna evropske unije (oda radosti) ne! Ali ko nas pita, ima da se sluša! Evropa i evropska unija nisu ista stvar, i ne koristite ih kao sinonime. Predlažem novinarima da malo razmišljaju svojom glavom, ovo izveštavanje je samo da se stavi recka u statistiku i da bi se reklo da dok smo bili “evropska prestonica kulture” bilo milijardu dešavanja, 25 sati dnevno, 8 dana u nedelji… I sve džaba, kad su ljudi sve vreme pričali, aplaudirali između stavova… A i tehnika je zakazala, jedan video bimnse ugasio usred izvođenja… Ali to se ne sme reći!