Foto: Promo
Projekat Bekstvo iz muzeja: Mitološka avantura nudi zanimljivo i nesvakidašnje iskustvo sa idejom da Muzej postane mesto za igru, odnosno edukaciju posetioca, a zadatak je takav da kroz misiju nauče nešto novo i skrenu pažnju na mit kao univerzalni simbol iz kojeg su se razvile najlepše bajke sveta.

Staša Arsenović Koprivica, autorka projekta za NS Uživo otkriva detalje projekta, šta tačno posetioce očekuje kada dođu u Muzej Vojvodine, kako da se prijave za igru, a naglasila je će se zbog velike zainteresovanosti građana truditi da promotivni besplatni period produže.

– Projekat predstavlja jedan nov edukativan program, koji se dešava na stalnoj postavci Muzeja Vojvodine, zove se Mitološka avantura i osmišljena je tako da deca na tom delu stalne postavke na jedan interaktivan i zanimljiv način uče o kulturnom nasleđu o samom Muzeju, o mitologiji i upoznaju se sa predmetima koji su tamo izloženi, sa jasnim ciljem rešavanja logičkih zadataka, da deca pronađu predmet i da ga vrate na postavku – istakla je Arsenović.

Foto: Printscreen/ youtube/samonovisad.rs

Autorka govori da učesnici uz avanturističku, otkrivačku igru, pokušavaju da se izbave iz začaranog sveta uz pomoć mitoloških junaka.

– Mitološki likovi su različiti i prilagođeni su našoj mitologiji, pošto su oni inače malo “strašniji” tako da su za potrebe ovog projekta prilagođeni i to su recimo Vila, Bogiša, Biserka, Bokiše i drugi mitološki junaci – rekla je ona.

Program je osmišljen tako da je namenjen deci uzrasta od devet do petnaest godina, ali pokazalo se da je program prilagodljiv svakom uzrastu.

– Pokazalo se sa da je naš sadržaj prilagodljiv svima koji žele da nauče nešto novo i koji žele kroz igru da uče. I mali i veliki zanju nešto o mitologiji, a na ovom programu dobijaju i informaciju više i znanje obogaćuju sa nekim novim informacijama sa kojima se nisu sreli – ističe autorka.

Foto: Printscreen/ youtube/samonovisad.rs

Odziv građana jako velik

Mitološka avantura se održava svakog ponedeljka u aprilu i maju, u četiri termina od 16.00, 17.00, 18.00 i 19.00 časova, a oni koji budu učestvovali u igri, zadatak će morati da reše za 45 minuta, koliko avantura i traje. Autorka nam naglašava da je odziv građana jako velik.

– Igra se igra samo ponedeljkom, iz razloga jer je samo tada za posetioce Muzej zatvoren u cilju neometanog izvođenja zadataka onih koji se budu igrali. Odziv građana je jako velik, što nismo ni slutili da će tako biti, april je već popunjen – ističe Arsenović.

Grupe su do sedam igrača, odnosno učesnika, a zbog velike zainteresovanost sugrađana za mesec aprila naša sagovornica ističe da su kapacitet proširili, do krajnih granica po deset učesnika.

– Deluje da je grupa mala, ali zapravo poenta jeste da svako od učesnika dobije priliku da jednako učestvuje, jer svako od njih će na toj igri dobiti, otkriti jedan predmet koji će im dati jednu određenu moć, a mi ne želimo nikome da uskraćujemo tu priliku da se u Muzeju Vojvodine bar na tih 45 minuta oseća moćno i da uspe da završi misiju koju je dobio – precizirala je autorka.

Foto: Printscreen/ youtube/samonovisad.rs

Besplatna avantura i kako rezervisati ulaznicu 

Mitološka avantura je besplatna, autorka iste objasnila je kako, oni koji su zainteresovani, da rezervišu ulaznicu i naglasila da oni koji se jave odgovor dobijaju brzo.

– Pozvala bih sugrađane da prate društvene mreže i sajt Muzeja Vojvodine, a najlakši mogući način za prijavu jeste putem poruke preko Fejsbuka i Instagram stranice. Građani koji nam se jave odgovor dobijaju u vrlo kratkom vremenskom roku, o raspoloživim terminima i mestima u grupama koje okupljamo i organizujemo. Mitološka avantura je besplatna, a nadamo se da ćemo promotivni poklon, besplatne ulaznice, produžiti za naše sugrađane – govori autorka.

Foto: Printscreen/ youtube/samonovisad.rs

Projekat je realizovan u okviru programskog luka Budućnost Evrope Evropske prestonice kulture, a njenu realizaciju omogućila je Fondacija „Novi Sad – Evropska prestonica kulture”.

Zorica Topić

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments