Foto: Ustupljena fotografija

Proces razvoja jezika i govora počinje kod kuće, a može biti i zabavan. Ove igračke koje govore će vam pomoći da proširite rečnik vašeg deteta, da radite na njegovom izgovoru pojedinih glasova i tako ga ohrabrite da počne sve više i pravilnije da govori.

Studije su pokazale da različite igračke utiču na ponašanje dece na različite načine. Neke imaju snažan uticaj na dečje razmišljanje, interakciju sa vršnjacima i kreativno izražavanje. Najbitnije je da izazivaju dobar balans ponašanja u igri, u društvenim, intelektualnim i kreativnim oblastima razvoja dece.

Marija Kitanovski, logoped i osnivač Logopedsko-edukativnog centra “Slovoslagalica”, prihvatila je izazov i u saradnji sa vlasnicom kompanije “TOK”, odlučila da napravi edukativnu igračku, koja će najmlađima pomagati u podsticanju pravilnog govora.

Marija Kitanovski je logoped i autorka svih pesmica u “TOK” igrački; foto: Privatna arhiva/Ustupljena fotografija

-Ideja vlasnice kompanije “TOK”, koja me je angažovala na projektu, bila je da napravimo novi proizvod na tržištu, jer je ona tokom rada sa svojom decom shvatila da knjige za početno progovaranje ne drže dugo pažnju, pa sam ja na edukativnoj seriji bila zadužena za kompletnu pripremu materijala. Autorka sam i pesmica koje se koriste za ove igračke. “TOK” igračke imaju dugme koje kada stisnemo počne da recituje pesmice. Sledi pauza kada dete u sekvencama ponavlja ono što je čulo- rekla je za naš portal Kitanovski.

Marija objašnjava da su to jednostavne reči i rečenice, koje su prilagođene za korišćenje gesta prilikom slušanja i ponavljanja, što je važno za početno progovaranje. Igračke su prilagođene deci najmlađeg uzrasta.

Foto: Ustupljena fotografija

-Imamo pet igračaka sa po pet pesmica. Jedna od njih je: “Zeka skače-hop, krava kaže-mu, kuca kaže-av, a u šumi lav”, a onda sledi pauza kada dete ponavlja za logopedom, koristeći gest i mimiku. Druga serija igračaka je za određene glasove, koji su deci problematični, a to su č, dž, š, ž, s, z, c, ć, đ, l, lj. Igračke su bezbedne, a pakovanje je eko, od prirodnih materijala- ističe Kitanovski.

Naša sagovornica naglašava da je ovo sjajan način da dete kroz igru vežba i podstiče govor i jezik, ali da to nije zamena za odlazak kod logopeda.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

Објава коју дели Toys Kingdom (@tok_igracke)

Ivona Karan

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments