Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić
Prema vremenskoj prognozi meteorologa Đorđa Đurića narednih dana u Srbiji će biti malo svežije i promenljivije vreme, ali od 16. oktobra možemo očekivati još jedan period Miholjskog leta, uz temperature oko 25°C.

U ponedeljak biće umereno do pretežno oblačno i umereno toplo sa sunčanim intervalima, u toku večeri i noći na jugu sa kišom. Duvaće slab do umeren južni i jugoistočni vetar, u košavskom području pojačan, a na jugu Banata jak. Minimalna jutarnja temperatura od 6 do 10°C, maksimalna dnevna od 20 do 24°C.

Na severu Srbije u utorak i u sredu biće suvo, u ostalim predelima očekuje se kiša. Biće sveže, maksimalna temperatura u utorak od 15°C na jugu do 20°C na severu Srbije, u Beogradu do 18°C. U četvrtak i petak promenljivo oblačno, uz uslove za kišu i pljuskove sa grmljavinom. Maksimalna temperatura biće oko 20°C. U subotu se očekuje potpuna stabilizacija vremena.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Tokom narednog vikenda sve više će jačati uticaj ciklona sa Atlantika, koji će prema Evropi i prema našem području uslovljavati južno i jugozapadno strujanje. Kako će nad našim područjem od nedelje biti izražen i termički greben sa jugozapada, sa Mediterana će pristizati i veoma topla vazdušna masa – kaže Đurić.

Prema trenutnim prognozama, u Srbiji će od 16. do 22. oktobra biti sunčano i veoma toplo, uz maksimalne temperature iznad 20°C, tokom pojedinih dana neretko i preko 25°C, a ovaj period označio bi još jedan period Miholjskog leta tokom oktobra.

Foto: nsuzivo.rs/Pavle Pejić

– Prosečna maksimalna temperatura za drugu dekadu oktobra je od 16 do 20°C. Ovih dana temperature su bile nešto iznad proseka, ali će od utorka do vikenda one biti uglavnom oko prosečnih vrednosti. Od sledećeg vikenda pa minimum do 22. oktobra maksimalne temperature biće više za oko pet stepeni od prosečnih. Kada su padavine u pitanju, ostatak oktobra proteći u znaku uglavnom suvog vremena, osim što se narednih dana u južnim i centralnim predelima očekuje nešto padavina – kaže Đorđe Đurić i zaključuje da bi oktobar mogao proteći u znaku toplijeg i suvljeg od proseka, za razliku od dosta kišovitijeg i svežijeg septembra.

blic.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments