Foto: EPA/Peter Komka

Nedavno otkrivena zelena kometa prva dva dana februara će biti najbliža Zemlji i proleteće noćnim nebom prvi put posle 50.000 godina. Poslednji put je bio vidljiv na noćnom nebu tokom kamenog doba.

Kometa koju su astronomi otkrili 2. marta 2022. pomoću kamere širokog polja Zwicky Transient Facility u opservatoriji Palomar u okrugu San Dijego u Kaliforniji, prema Nasinom tumačenju približila se Suncu 12. januara. Nazvana „C/2022 E3 (ZTF)” , ima orbitu oko Sunca koja prolazi kroz spoljne krajeve Sunčevog sistema, zbog čega prevaljuje tako dug put i zbog čega joj je potrebno toliko vremena da ponovo prođe pored Zemlje, navode iz potreban tako dugačak put – i dugo vremena – da ponovo zamahne pored Zemlje, prema The Planetary Society.

Ledeni nebeski objekat će najbliži proći pored Zemlje između 1. i 2. februara, na udaljenosti od oko 42 do 44 miliona kilometara), navodi RTS. Čak i tokom svog najbližeg približavanja, kometa će i dalje biti na razdaljini 100 puta većoj od udaljenosti Meseca od Zemlje.

Kako se kometa približava Zemlji, posmatrači će moći da je vide kao bledo zelenu mrlju u blizini sjajne zvezde Polaris, poznate Severnjače. Komete reflektuju različite boje svetlosti zbog njihovog trenutnog položaja u orbiti i hemijskog sastava. Kada Mesec posle ponoći zađe za stanovnike severne hemisfere, optimalno je vreme za posmatranje komete. Svemirski objekat će biti teže uočljiv za one na južnoj hemisferi.

Foto: BBC Sky at Night Magazine

U zavisnosti od jačine osvetljenosti, C/2022 E3 (ZTF) može čak biti vidljiv golim okom na tamnom nebu, ali dvogled ili teleskop će olakšati uočavanje komete.Kometa se može razlikovati od zvezda po svojim prugastim repovima prašine i naelektrisanih čestica, kao i po sjajnoj zelenoj komi koja je okružuje.

Koma je omotač koji se formira oko komete dok prolazi blizu Sunca, što dovodi do sublimiranja njenog leda ili pretvaranja direktno u gas. Ovo uzrokuje da kometa izgleda nejasno kada se posmatra kroz teleskope.

Nakon što prođe pored Zemlje, kometa će se najbliže približiti Marsu 10. februara, navodi EarthSky. Ako oblaci ili loše vreme stane na put posmatranju neba, projekat Virtuelni teleskop će podeliti direktan prenos komete na nebu iznad Rima.

politika/rts

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments