Претрага
Претрага
Close this search box.

Niko vam nije rekao da GORUŠICI ima pravog leka: Znate li koja je prva linija odbrane od ove muke?

Foto: The Philadelphia Inquirer

Osećaj pečenja u grudima ili u grlu, nevoljno vraćanje sadržaja i hrane iz želuca, bol iza grudne kosti, učestalo podrigivanje, nadimanje- znak su da imate gorušicu. Svi ovi simptomi, uključujući i otežano gutanje zbog kog bi se već trebalo zabrinuti, mogu značajno uticati na način i kvalitet života  i do ozbiljnih oštećenja jednjaka

Iako je ovo medicinsko stanje posebno rasprostranjeno u zapadnom svetu i postoji masovna upotreba terapija- promena načina ishrane ostaje terapija prve linije.

GERB je jedna od najčešćih gastrointestinalnih bolesti koja pogađa oko 20% ljudi širom sveta, a u Evropi se oko 20 miliona ljudi bori sa ovom bolešću gornjeg digestivnog trakta.

GERB je skraćenica za gastroezofagealnu refluksnu bolest, čiji je najčešći simptom gorušica. Poznato je da nelečeni GERB dovodi do komplikacija kao što su Barrett-ov jednjak i adenokarcinom jednjaka.

Ono što razlikuje gorušicu od GERB-a jeste dugotrajnost problema. Problem ne predstavlja povremena pojava gorušice posle konzumiranja određenih namirnica. Problem je kada to postane ustaljena pojava, koja se ponavlja gotovo po svakom obroku.

Ishrana igra ključnu ulogu u držanju ovog oboljenja pod kontrolom.

Gojaznost je usko povezana sa pojačanim simptomima GERB-a.

Određena hrana može pojačavati količinu kiseline koja se proizvodi u želucu i pogoršavati simptome. Zato je uravnotežena ishrana bogata pravim namirnicama ključna u procesu lečenja ovog stanja. Ne postoji jedinstveni jelovnik ili jedinstvena ishrana za ublažavanje simptoma GERB-a. Svakoj osobi neophodan je personalizovani plan ishrane koji će pomoći prilikom borbe sa ovim oboljenjem.

Evo koju hranu bi trebalo izbegavati:

Hrana koja može podstaći stvaranje i lučenje kiseline i uzrokovati probleme sa varenjem nije preporučljiva osobama koje pate od simptoma ove bolesti.

Grickalice i slatkiši mogu biti i najgori neprijatelji osoba sa GERB-om. Oni sadrže osnovne krivce za stvaranje i lučenje kiseline u želucu.

Pržena hrana bogata masnoćama nikako se ne preporučuje, ali ni jako začinjena i ljuta hrana ne predstavlja dobar izbor. Ova hrana će iritirati creva, a samim tim i pogoršati simptome koje osećate.

Iako većini ljudi predstavlja svakodnevnu jutarnju naviku, ne preporučuje se započinjanje dana kafom, čajem i cigaretama, jer će to uznemiriti Vaš želudac, creva i jednjak. Pored toga, pazite da ne preterate u dnevnom unosu napitaka sa kofeinom. Alkoholna i gazirana pića su takođe poznati okidači koji mogu pogoršati simptome.

Da li znate da je hrana bogata vlaknima najbolji saveznik kada je u pitanju ishrana kod GERB-a? Određeno voće može pomoći u smanjivanju želudačne kiseline i ublažiti Vaše simptome. Povrće takođe može ublažiti neprijatne simptome ove bolesti.

Konzumiranje nemasnog mesa i nemasne ribe je dozvoljeno kada patite od GERB-a, postarajte se samo da namirnice pripremate na pravi način.

Foto: sportomdozdravlja.rs

Pored toga, izuzetno je važno konzumirati namirnice bogate probioticima i prebioticima kako biste održali balans u digestivnom traktu.

Osim pravilnog izbora namirnica, raspored obroka je veoma važan kada je u pitanju ishrana kod GERB-a. Stručnjaci savetuju više obroka dnevno, u jednakim vremenskim intervalima, kao i da se hrana unosi u umerenim količinama, te da se jede i žvaće polako, a svaki zalogaj sažvaće barem 20 puta.

Zdrava ishrana je najbolji način na putu do ublažavanja neprijatnih simptoma koje GERB izaziva. Kako se kod GERB-a preporučuje održavanje optimalne telesne težine, tim Centra za gojaznost Struktura Vam može izraditi individualni plan ishrane na osnovu potreba Vašeg organizma i pomoći Vam u borbi sa simptomima ovog oboljenja.

Mislite na svoje zdravlje– obratite se stručnom timu Centra za gojaznost Struktura!

mirodjija.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti