Foto: Tanjug/Z.Ž
Patrijarh Porfirije oglasio se putem svog Instagram naloga, gde je ujedno zahvalio svima koji su se za njegovo zdravlje molili, dok je on bio zaražen virusom korona.

– Blagodarim Bogu i Svetiteljima Njegovim na molitvenom posredovanju koje me je oporavilo od infekcije virusom korona. Blagodarim ocima, braći i sestrama u Hristu koji su se molili za zdravlje svih nas i starali za naš brz oporavak. Neka Gospod ozdravi sve koji boluju i ukrepi sve koji ih leče, neka svima podari mir i radost u Duhu Svetom – da se tako okrepljeni saberemo u hramu Svetog Save na dan njegovog sveštenog spomena, 27. januara kako bismo toržestveno proslavili našeg Prvog Arhiepiskopa i Prosvetitelja. Blagoslov Božiji neka bude sa svima vama – naveo je Patrijarh Porfirije.

Patrijarh Porfirije primio na staranje parohiju u Njujorku

U prostorijama Saborne crkve Svetog Save u Njujorku polovinom januara izvršena je primopredaja parohije i crkveno-školske opštine koje su poverene na duhovno staranje i privremeno upravljanje patrijarhu Porfiriju, saopštila je danas Srpska pravoslavna crkva.

Primopredaja je izvršena od 14. do 18. januara, a parohija i opština poverene su Porfiriju do normalizacije prilika što podrazumeva uspostavljanje crkvenog poretka i jedinstvo među parohijanima.

Primopredaja je izvedena na osnovu odluke Svetog Arhijerejskog Sinoda od 21. decembra 2021, a parohiju i Crkveno-školsku opštinu je, u ime i sa ovlašćenjem episkopa istočnoameričkog Irineja, predao protojerej-stavrofor Aleksandar Vlajković, arhijerejski namesnik vašingtonski.

U ime patrijarha zapisnički su parohiju i Crkveno-školsku opštinu primili episkop kanadski Mitrofan i protojerej-stavrofor Velibor DŽomić i arhimandrit Nikifor Milović. Izaslanici Patrijarha su tokom boravka u NJujorku služili u grčkom hramu Svetog Elefterija na Menhetnu.

U saopštenju iz kabineta patrijarha navodi se da je verni narod obavešten o izvršenoj primopredaji, i pozvan da čuva svoju veru, identitet i bratsku ljubav u Hristu Gospodu.

alo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments