Foto: opusteno.rs
Iako su elegantne toalete, skupa odela, raskošne frizure i izlasci do kasno u noć sastavni su deo najluđe novogodišnje noći danas, ispraćaj stare godine nije uvek izgledao ovako.
Srednjovekovna Srbija Novu godinu je proslavljala 1. septembra po starom, odnosno 14. septembra po novom kalendaru i označavala je početak liturgijskog ciklusa kod Hrišćana.
Tek krajem 19. veka zabave u kafanama postajale su sve popularnije i atraktivnije. Ipak, početkom prošlog veka Novoj godini se nije pridavao ni približno veliki značaj kao što je to slučaj danas.

Nova godina je proglašena za praznik tek 1955. godine. Mediji su bili najzaslužniji za to. Prikazivanje emisija sa ljudima koji slave i nazdravljaju Novoj godini, tada u crno-beloj tehnici, imalo je velikog uticaja na javnost, a posebno na decu. Ovo je ujedno označilo početak proslavljanja i obeležavanja Nove godine na način kako je danas praznujemo.

70e i 80e godine prošlog veka donele su sa sobom velike, organizovane proslove uz rok muziku i ples na posebno opremljenom podijumu posebno namenjonom u tu svrhu.

Poslednja decenija 20. veka unela je sa sobom revoluciju kada je reč o proslavi Nove godine u našoj zemlji. Okupljanje na trgovima ili takozvane ulične proslave postale su novi trend, a sve je počelo 1996. kada je stotine hiljada ljudi, protestujući i tražeći bolje sutra, dočekalo 1997. godinu na gradskim ulicama.

Od tada, u formi sličnoj današnjoj Nova godina se svake godine kao praznik obeležava 1. januara po novom i 14. januara po starom kalendaru.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments