NOVA MIKROBIOLOŠKA LABORATORIJA UKC VOJVODINE PO SVETSKIM STANDARDIMA Ubrzavaju lečenje samo uz jedan bris

Foto: dnevnik.rs/Ljubica Petrović

Određivanje osetljivosti i rezistentnosti bakterija na antibiotike, tek je jedna od brojnih analiza koje mogu da se urade u novoj mikrobiološkoj laboratoriji koju odnedavno ima Univerzitetski klinički centar Vojvodine.

Ova vrsta analize je izuzetno značajna, jer lekarima pomaže da odrede pravu terapiju i time ubrzaju lečenje pacijenata.

Načelnica Odeljenja za mikrobiološku dijagnostiku Centra za laboratorijsku medicinu Univerzitetskog kliničkog centra Vojvodine primarijus dr Tatjana Kurucin kaže kako je antibiogram možda i najznačajniji deo u bakteriološkoj dijagnostici, jer je doktorima na klinikama UKCV najlakše kada dobiju uzročnika i test osetljivosti. Tada najbolje mogu da odrede antibiotsku terapiju, odnosno da znaju koje antibiotike da isključe ili pak uključe.

– Rezistenciju ćemo da pratimo i kroz periodične izveštaje, videćemo kakva je distribucija bakterija na svim, ali i na pojedinim klinikama UKCV, a na osnovu toga mogu da se prave i lokalni vodiči za primenu antibiotika. To svima pomaže. Na primer, iz jednog brisa rane, može se izolovati više bakterija, a kada se uradi antibiogram vidi se na šta su te bakterije osetljive, odnosno otporne – ispričala je dr Kurucin koja ocenjuje kako je potreban timski rad, kako bi se pomoglo pacijentima da se što pre izleče.

Foto: nsuzivo.rs

Mikrobiološke analize su tek deo ukupne dijagnostike koja se radi za bolesnike u UKCV, što je sve potrebno kako bi se dobila celovita slika i bolje odredilo lečenje.

U novoj mikrobiološkoj laboratoriji se, zahvaljujući dobijenoj savremenoj opremi, na nalaze čeka mnogo manje nego pre pojave ove opreme na našem tržištu.

– Mikrobiološke analize su do sada rađene u Institutu za javno zdravlje Vojvodine, a UKCV sada po prvi put ima mogućnost da ih sam izvodi. Radi se isključivo materijal od pacijenata na bolničkom lečenju, kao i kod pacijenata koji su u Kovid bolnici, a videćemo da li ćemo u budućnosti moći da radimo i analize za ambulantne pacijente – kazala je dr Kurucin.

Foto: dnevnik.rs/ Ljubica Petrović

Oprema nove laboratorije je najsavremenija i skraćuje postupke u klasičnoj bakteriološkoj dijagnostici. Kada je reč o pi-si-ar metodi, rezultat može da se dobije za oko sat vremena, dok je procedura u kojoj se primenjuje klasična bakteriološka tehnika drugačija i duža.

Dr Kurucin objašnjava da je, nakon zasejavanja uzorka, potrebno 24 sata da bi se dobio porast bakterija, ali je moguće da se nakon toga za 20 ili 30 sekundi dobije identifikacija mikroorganizma.

– Posle 24 sata možemo da javimo lekarima da je, na primer, u uzorku dobijen stafilokok, što njih onda usmerava u lečenju. Kod sumnje na, na primer, pneumoniju, na multipleks pi-si-ar aparatu možemo da dobijemo rezultat za sat ili sat i 15 minuta. Zahvaljujući novoj opremi, vreme za dobijanje rezultata je skraćeno – ispričala je dr Kurucin i napomenula da se u laboratoriji analizira veliki broj uzoraka, kao što su bris grla, rana, raznih telesnih tečnosti, uzorak fecesa i drugi.

Teško je reći koliko analiza može da se uradi dnevno u ovoj laboratoriji, jer iz jednog uzorka može da se uradi više analiza. Dr Kurucin kaže kako će najviše sarađivati sa lekarima Klinike za infektivne bolesti, klinikama u kojima su jedinice intenzivne nege, hirurškim klinikama, kao i Klinikom za hematologiju, na kojoj se leče imunokompromitovani bolesnici.

Pokušavaju da nas pobede

Dr Kurucin kaže kako su bakterije mudre i nađu način da prežive, te pokušavaju da nas pobede. Navodi da postoje bakterije koje se hrane antibioticima, a neke se, čak, razmnožavaju u alkoholu.

dnevnik.rs

Tagovi:

0 Komentara
Inline Feedbacks
Vidi sve komentare

Povezane vesti