Foto: nsuzivo.rs

U okviru obuke spasilaca na vodi Crvenog krsta Vojvodine danas je organizovana poseta polaznika najposećenijem kupalištu u Vojvodini, novosadskoj gradskoj plaži Štrand.

U sklopu posete kandidati sa zvanjem „spasilac na vodi pripravnik“ upoznali su sa funkcionisanjem sistema spasilačkog obezbeđenja plaže Štrand, kao i sa spasilačkom opremom koju je Gradsko zelenilo nabavilo putem projekta „Bezbedna plaža“, koji je finansiran od strane Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.
Foto: nsuzivo.rs

Projektom obezbeđena dodatna spasilačka oprema i unapređena bezbednost kupača na Štrandu

-Gradskom zelenilu, kada je u pitanju kupalište, najvažnije je da tokom letnje sezone kupači na plaži budu bezbedni i u tom smislu smo obezbedili novi čamac, nove spasilačke kule, nove bove, kao i motorole putem kojih spasioci komuniciraju, a vrednost ovog projekta bila je 3 miliona dianra – rekla je Jelna Prica, portparol Gradskog zelenila.

Foto: nsuzivo.rs

Jedna od spasilaca pripravnika, kojoj je ovo druga sezona na Štrandu, Teodora Pančić za naš portal ističe da joj je izuzetno zadovoljstvo što ponovo ima priliku da bude spasilac na vodi i da je za nju osećaj fantastičan.

-Volim ovaj posao, mnogo mi se sviđa, interesantan je i zanimljiv. Sa ovim sam počela da se bavim jer sam se uvek divila osobama koje pomažu drugima. Obuka je zahtevna, ali samo za one osobe koje nisu fizički spremne – rekla je Teodra za NS Uživo.

Foto: nsuzivo.rs

Obavezno poštovanje pravila kupanja na novosadskoj plaži

Miroslav Begović, koordinator spasilačke službe, istakao je da i ove godine kao i svake prethodne na Štrandu ima 30 pripadnika spasilačke službe na vodi u zavisnosti od potrebe i vremenskih uslova.

-U toku dana radi između 10 i 15 spasilaca po smenama, kao i 2 doktora. Štrand ima 7 spasilačkih kula na svakih 50 metara i spasioci obezbeđuju oko 650 metara plaže – istakao je Begović.

Foto: nsuzivo.rs

Prema pravilima kupališta Štrand postoje 3 dela na kojima je zabranjeno kupanje i to je krivina kod Danubiusa gde se nedavno iskopavao pesak, te postoji rupa. Pored toga,  zabranjeno je kupanje ispod mosta jer i dalje postoje ostaci nekadašnjeg mosta pod vodom, kao i na špicu gde je plovni put. Takođe, Štrand je propisao određena pravila kojih kupači moraju da se pridržavaju.

-Ono što je bitno jeste da je kupanje iza crvenih bova zabranjeno, kao i da u vodu ne smeju da se unose plutajući objekti i ono najbitnije zabranjen je ulazak u vodu u alkoholisanom stanju – naglasio je Begović.

Kupanje na plaži ne preporučuje se kada je voda ispod 20 stepeni celzijusa a ona trenutno na kupalištu Štrand iznosi 17,3 stepena.

Foto: nsuzivo.rs

-Što se tiče preporučljivosti ulaska u vodu, i nekih preventivnih aktivnosti koje je potrebno učiniti pre samog ulaska u vodu jeste da treba da brinemo o temperaturi vode. Kada je previše toplo napolju potrebno je otići pod tuš ili se prvo pokvasiti kako ne bi naglim ulaskom u vodu i promenom temperature došlo do zastoja srca – rekla je Jelena Milić, iz Crvenog krsta Vojvodine.

Ognjen Medić

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments